TÉSZTARAKOTTAS HÁROMFÉLE SAJTTAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, reszelő, sajtkés, sütő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, kikeverés, lerakás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
20 dkg ricotta sajt
15 dkg reszelt mozzarella sajt
42 dkg csőtészta

vagy

42 dkg penne
4 ág friss bazsalikom
1 evőkanál olívaolaj
2 db habosra vert tojás
ízlés szerint só
ízlés szerint fekete bors
néhány levél bazsalikom
kevés vaj

Elkészítés:

1. Egy tűzálló tálat vékonyan kivajazunk.

2. Egy nagy lábosban vizet forralunk, enyhén megsózzuk. Beletesszük a penne tésztát és az olívaolajat, majd addig főzzük, amíg éppen megpuhul, de elég kemény, hogy harapni lehessen (al dente). A tésztát leszűrjük, félretesszük, és melegen tartjuk.

3. A tojást beledolgozzuk a ricotta sajtba (1. kép), s ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

4. A tészta felét a sütőedény aljára terítjük, és befedjük a bazsalikomlevél felével (2. kép).

5. Rákanalazzuk a ricotta sajtkeverék felét (3. kép), megszórjuk a reszelt mozzarella felével, és ezt a réteget is befedjük bazsalikomlevéllel. A tészta másik felét szétterítjük rajta, majd rásimítjuk a megmaradt mozzarellát Végül megszórjuk a reszelt parmezánnal.

6. 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz és a sajt megolvad. Bazsalikomlevéllel díszítjük a tetejét – ha úgy kívánjuk-, és melegen tálaljuk.

A mozzarellát füstölt juhsajttal is helyettesíthetjük, a parmezánt pedig reszelt cheddar sajttal – így is nagyon ízletes, ha kicsit más is az íze.