HALAS-RÁKOS TÉSZTAFELFÚJT Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, reszelő, serpenyő, sütő, sütőlap, szűrő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: beforralás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, kikeverés, lerakás, párolás, passzírozás, áttörés, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg lecsepegtetett konzerv tonhal
16 dkg színes olasz tészták
18 dkg mélyhűtött garnélarák
1 evőkanál olaj
2 evőkanál étkezési keményítő
18 dkg apró szemű, szeletelt gomba
4 és ¼ dl sovány tej
4 db közepes méretű, vékonyra szeletelt paradicsom
3 dkg zsemlemorzsa
3 dkg reszelt, sovány cheddar sajt
1 csomó apróra vágott újhagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. 190 °C-ra bemelegítjük a sütőt. Vizet forralunk, a tésztát a szokásos módon kifőzzük benne, majd leszűrjük, lecsepegtetjük.

2. Kevés felkarikázott újhagymát félreteszünk, a többit a gombával együtt felforrósított olajban, gyakran kevergetve puhára pároljuk (1. kép) (4-5 perc).

3. A kifőtt tésztát elvegyítjük a hagymás gombával, majd óvatosan közékeverjük a szétnyomkodott halat és az apró rákot (2. kép).

4. Kevés tejben elkeverjük az étkezési keményítőt, majd a többi tejhez öntjük, és főzőedényben állandó keverés mellett mártás-sűrűségig hevítjük. Erősen sózzuk, borsozzuk.

5. A kész mártást a fűszeres tésztára öntjük, és óvatosan, de nagyon gondosan közévegyítjük. Sütőlemezre állított hőálló edénybe töltjük.

6. Paradicsomkarikákkal borítjuk (3. kép), és meghintjük zsemlemorzsával, sajttal. Rövid félórára a sütőbe toljuk, majd a maradék újhagymával megszórva forrón tálaljuk.

Egy adag: 470 kcal (1967 kJ), zsírtartalma 0,85 dkg.