HALAS-RÁKOS TÉSZTAFELFÚJT Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, reszelő, serpenyő, sütő, sütőlap, szűrő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: beforralás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, kikeverés, lerakás, párolás, passzírozás, áttörés, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. 190 °C-ra bemelegítjük a sütőt. Vizet forralunk, a tésztát a szokásos módon kifőzzük benne, majd leszűrjük, lecsepegtetjük.
2. Kevés felkarikázott újhagymát félreteszünk, a többit a gombával együtt felforrósított olajban, gyakran kevergetve puhára pároljuk (1. kép) (4-5 perc).
3. A kifőtt tésztát elvegyítjük a hagymás gombával, majd óvatosan közékeverjük a szétnyomkodott halat és az apró rákot (2. kép).
4. Kevés tejben elkeverjük az étkezési keményítőt, majd a többi tejhez öntjük, és főzőedényben állandó keverés mellett mártás-sűrűségig hevítjük. Erősen sózzuk, borsozzuk.
5. A kész mártást a fűszeres tésztára öntjük, és óvatosan, de nagyon gondosan közévegyítjük. Sütőlemezre állított hőálló edénybe töltjük.
6. Paradicsomkarikákkal borítjuk (3. kép), és meghintjük zsemlemorzsával, sajttal. Rövid félórára a sütőbe toljuk, majd a maradék újhagymával megszórva forrón tálaljuk.
Egy adag: 470 kcal (1967 kJ), zsírtartalma 0,85 dkg.