SÜLT MAKARÓNI SAJTTAL ÉS ZÖLDBORSÓVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, reszelő, sütő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: áztatás, csőben sütés, főzés, kikeverés, lerakás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg frissen reszelt parmezán sajt
20 dkg mozzarella sajt
12 és fél dkg zöldborsó
50 dkg makaróni
6 evőkanál vaj
3 dkg finomra vágott szárított gomba
2 evőkanál zsemlemorzsa
4 evőkanál tej
1 adag besamelmártás

Elkészítés:

1. Besamelt készítünk.

2. Belekeverjük a meleg vízben áztatott, finomra szeletelt gombát.

3. Bő, sós, forró vízben puhára főzzük a tésztát. Leszűrjük, majd a 4 evőkanál vajjal, a 2 evőkanál parmezánnal és a gombás besamel egyharmadával összekeverjük.

4. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Egy sütőtálat kivajazunk.

5. A tésztás keverék felét beleterítjük, rászórjuk a maradék parmezán felét. Rárakjuk a szeletelt mozzarellát és a zöldborsót. Következik a maradék besamel fele, melyet beborítunk a maradék tésztával és a maradék parmezánnal. Megkenjük a maradék besamellel. Kevés tejjel, 2 evőkanál vajjal és zsemlemorzsával zárjuk a rétegzést.

6. Mintegy 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a tésztát. Tálalás előtt 10 percig pihentetjük.

BESAMELMÁRTÁS

3 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
7.5 dl tej
0.5 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

1. A vajat egy edényben, közepes hőfokon felolvasztjuk.

2. Állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, majd világossárgára pirítjuk.

3. A tűzről levéve beleöntjük a tejet és csomómentesre keverjük.

4. A tűzre visszatéve 10 perc alatt besűrítjük, sózzuk, borsozzuk, s végül megszórjuk szerecsendióval.