SÜLT MAKARÓNI SAJTTAL ÉS ZÖLDBORSÓVAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, reszelő, sütő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: áztatás, csőben sütés, főzés, kikeverés, lerakás, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Besamelt készítünk.
2. Belekeverjük a meleg vízben áztatott, finomra szeletelt gombát.
3. Bő, sós, forró vízben puhára főzzük a tésztát. Leszűrjük, majd a 4 evőkanál vajjal, a 2 evőkanál parmezánnal és a gombás besamel egyharmadával összekeverjük.
4. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Egy sütőtálat kivajazunk.
5. A tésztás keverék felét beleterítjük, rászórjuk a maradék parmezán felét. Rárakjuk a szeletelt mozzarellát és a zöldborsót. Következik a maradék besamel fele, melyet beborítunk a maradék tésztával és a maradék parmezánnal. Megkenjük a maradék besamellel. Kevés tejjel, 2 evőkanál vajjal és zsemlemorzsával zárjuk a rétegzést.
6. Mintegy 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a tésztát. Tálalás előtt 10 percig pihentetjük.
BESAMELMÁRTÁS
1. A vajat egy edényben, közepes hőfokon felolvasztjuk.
2. Állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, majd világossárgára pirítjuk.
3. A tűzről levéve beleöntjük a tejet és csomómentesre keverjük.
4. A tűzre visszatéve 10 perc alatt besűrítjük, sózzuk, borsozzuk, s végül megszórjuk szerecsendióval.