KÖRTÉS SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hústű, kenőecset, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, karamellizálás, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, sütés, szitálás

Adag: 1 tortaforma (8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db hámozott, kockára vágott körte
3 dkg folyékony méz
25 dkg puha vaj
25 dkg kristálycukor
3 db tojás
20 dkg liszt
10 dkg sárgabaracklekvár
A sütőformához:
kevés liszt
igény szerint puha vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.

2. A mézet 3 dkg vajjal és cukorral egy kis lábosban, kis lángon felmelegítve addig kevergetjük, amíg a vaj elolvad és a cukor feloldódik. Majd közepes lángon a keveréket addig főzzük, amíg halványsárga lesz. Hozzáadjuk a körtedarabokat, és addig melegítjük, amíg kissé megbarnulnak, és az edényből minden folyadék elpárolog. A gyümölcsöt szitán lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk.

3. Kevert tésztát készítünk (lásd lejjebb), ehhez a maradék vajat és a maradék cukrot habosra verjük, és egyenként beledolgozzuk a kissé felvert tojásokat.

4. A lisztet átszitáljuk, és a lecsepegtetett körtedarabokkal együtt lazán a keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük. A tésztát a sütőformába töltjük, a sütőben 30-40 percig sütjük, amíg a sütemény aranybarna lesz, és a teteje enyhe nyomásra visszaugrik. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). A süteményt 5-10 percig a sütőformában hagyjuk hűlni, aztán sütőrácsra borítjuk, és a lehúzzuk róla a papírt. Megfordítjuk, megvárjuk, amíg teljesen kihűl.

5. A lekvárt egy kis lábosban felmelegítjük. Ha túl sűrű, egy kevés vízzel hígítjuk. A kihűlt sütemény tetejére kenjük, így szép fényes lesz, és szaftosabb marad.

A kevert tészta készítése:

1. Először a vajat egy nagy keverő- vagy üvegtálban egyenletesre keverjük, majd hozzákeverjük a cukrot (1. kép).

2. A vajat és a cukrot habosra verjük. Habverőt, elektromos kézi mixert vagy konyhai robotgépet is használhatunk (2. kép).

3. Hozzáadjuk az esetleges ízesítőket, majd egyesével a tojásokat. Minden hozzávalóval jól eldolgozzuk, hogy a massza homogén és egyenletes legyen (3. kép). Ha mégsem az, egy kevés lisztet szórhatunk hozzá.

Az aranysárga sütemény a belesütött, karamellizálódott körtedarabokkal és a sárgabarack- bevonattal igazi élvezet teához vagy kávéhoz.