ZÖLDSÉGES PIZZA TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTBŐL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: gyúródeszka, kés, keverőtál, konyharuha, pizzasütő tepsi, serpenyő, sütő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, kelesztés, kikeverés, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
15 dkg teljes kiörlésű finomliszt
1 teáskanál só
15 dkg liszt
30 dkg kenyérliszt
1 teáskanál kristálycukor
3 dl langyos víz
2 csomag élesztőpor

vagy

3 dkg friss élesztő
A tetejére:
12 db félbevágott koktélparadicsom
15 dkg kockára vágott cukkini
1 kisebb kockára vágott padlizsán
15 dkg kockára vágott pecorino sajt
20 szem kimagozott zöld olívabogyó
1 dl extraszűz olívaolaj
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
1 gerezd finomra vágott fokhagyma

Elkészítés:

1. A tésztához az élesztőt 1,25 dl langyos vízzel és a cukorral egy kis tálban 10 perc alatt felfuttatjuk.

2. A háromféle lisztet és a sót egy tálba szórjuk, és a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük az élesztőt és a vizet, majd kemény tésztává keverjük.

3. A tésztát 8-10 percig gyúrjuk, amíg rugalmas és sima lesz, majd cipót formálunk belőle. Kiolajozott tálba tesszük. A tálat tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 45 percig kelesztjük.

4. Kelesztés után kissé kilisztezett gyúródeszkán a tésztát 10 percig gyúrjuk, majd a tálba visszatéve, letakarva további 45 percig kelesztjük.

5. A sütőt 190 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Kiolajozunk egy 32 cm átmérőjű pizzasütőt.

6. Egy serpenyőbe kb. 60 ml olajat öntünk, és közepes fokozaton világosbarnára sütjük benne a padlizsánt a fokhagymával és a petrezselyemmel. Hozzáadjuk a cukkinit, még 5 percig sütjük.

7. A megkelt pizzatésztát az előkészített sütőtálban egyenletesen szétterítjük és megnyomkodjuk. A tésztára kanalazzuk a padlizsános keveréket, olajbogyót, pecorino sajtot, koktélparadicsomot. A maradék olajjal meglocsoljuk, és 20-25 perc alatt megsütjük. Melegen vagy langyosan tálaljuk.