ZÖLDSÉGES PIZZA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: gyúródeszka, keverőtál, konyharuha, pizzasütő tepsi, séfkés, serpenyő, sütő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, kelesztés, kimagozás, kovászolás, párolás, pirítás, sütés, szitálás

Adag: 1 darab (30 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A rátéthez:
12 szem félbevágott koktélparadicsom
1 db kockára vágott padlizsán
15 dkg kockára vágott cukkini
6 evőkanál extraszűz olívaolaj
20 szem zöld olívabogyó
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
15 dkg kockára vágott pecorino sajt
A tésztához:
1 teáskanál só
15 dkg fehér liszt
30 dkg hántolatlan liszt
1 teáskanál kristálycukor
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 dkg friss élesztő
3 dl meleg víz

Elkészítés:

1. Az élesztőt, a cukrot 1,25 dl meleg vízben felfuttatjuk. A lisztet és a sót tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a maradék meleg vizet. Rugalmas tésztává gyúrjuk. A tésztacipót kiolajozott tálba rakjuk, konyharuhával letakarjuk, majd 45 percig meleg helyen kelesztjük.

2. Kissé lisztezett deszkán 10 percig gyúrjuk. Az edénybe visszarakjuk, ismét letakarjuk és további 45 percig kelesztjük.

3. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Kiolajozunk egy 30 centiméteres pizzasütőt.

4. A padlizsánt, a petrezselymet, a fokhagymát olajon, közepes tűzön világosbarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a cukkinit, 7 percig együtt pároljuk.

5. A tésztát a serpenyőbe simítjuk. Rárakjuk a zöldségkeveréket, a sajtot, az olajbogyót és a paradicsomot. Meglocsoljuk a maradék olajjal, végül 20-25 percig sütjük. Forrón vagy melegen tálaljuk.