KRÉMES MANDULALEVES Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, lábas, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, feljavítás, fonnyasztás, forralás, főzés, hámozás, staubolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
7 és fél dkg darált mandula
1 és ¼ dl tejszín
2 evőkanál vaj
3 fej finomra vágva hagyma
2 evőkanál finomliszt
10 dl tyúkhúsleves
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A vajat egy nagy lábosban, közepes lángon felolvasztjuk, és 5-7 perc alatt megdinszteljük rajta a hagymát.

2. Megszórjuk liszttel, és elkeverjük. Felöntjük a levessel, majd 5 percig főzzük.

3. Beleszórjuk a mandulát, és gyakori kevergetés mellett további 20 percig rotyogtatjuk. Végül hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.

TYÚKHÚSALAPLÉ

1 db egész, darabolt tyúk vagy
1 db egész, darabolt csirke
30 dl víz
1 fej hagyma
2 db paradicsom
1 szem burgonya
1 szál petrezselyemgyökér
2 szál sárgarépa
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint só

Valamennyi megtisztított hozzávalókat fazékba tesszük. Felöntjük a vízzel, és 2-3 órán át főzzük. Ha elkészült, a húsokat, a csontokat és a zöldségeket is kivesszük, a levest átszűrjük.