BORSÓS, SZALONNÁS RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, reszelő, séfkés, serpenyő, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, fonnyasztás, főzés, hámozás, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg mirelit zöldborsó
35 dkg rizottórizs
9 dkg szeletelt pancetta

vagy

9 dkg szeletelt baconszalonna
1 nagyobb fej finomra vágva hagyma
1 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 evőkanál finomra vágva petrezselyemzöld
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
4 evőkanál vaj
10 dl zöldségleves
4 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. Az olajon, közepes tűzön a hagyma felét, a fokhagymát és a petrezselymet a szalonnaszeletekkel együtt megpirítjuk.

2. Hozzáadjuk a zöldborsót és 4 percig együtt főzzük, majd félrerakjuk. A felolvasztott vajon a maradék hagymát megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a rizst és kevergetve 2 percig pirítjuk.

3. Állandó kevergetés mellett, decinként, a rizshez öntjük a levest, amíg a rizs 15-18 perc alatt puhára fő.

4. Belekeverjük a zöldborsós, illetve szalonnás keveréket, és 1 percig még együtt főzzük. Parmezánnal megszórva forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.