RIZOTTÓ PARASZTOSAN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: fazék, lábas, séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 dkg reszelt parmezán sajt
12 dkg kolozsvári szalonna
6 dkg húsos szalonna
45 dkg rizottórizs
25 dkg vesebab

vagy

25 dkg tarkabab
2 és fél dl száraz vörösbor
1 fej hagyma
7 és fél dl zöldségalaplé
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap lábosba tesszük, hozzáadjuk a csíkokra vágott erdélyi szalonna felét és felöntjük a levessel.

2. Fedő alatt körülbelül 60 perc alatt megfőzzük. Közben a maradék szalonnát és a húsos szalonnát vastag falú lábosban megpirítjuk.

3. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát és üvegesre pároljuk. A hőmérsékletet közepesre emeljük, a lábosba szórjuk a rizst, és 1-2 percig kevergetve pirítjuk.

4. Felöntjük a borral, majd ha ez elpárolgott, állandó keverés mellett apránként felöntjük a bab főzővizével, egyszerre körülbelül fél pohárnyival. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük, amíg a levest a rizs magába nem szívja. Végül belekeverjük a babot is. A teljes puhulási idő 15-18 perc. Sóval, borssal és reszelt parmezánnal ízesítjük.

Tartalmas téli egytálétel Észak-Olaszországból.
Fejtőbabból is készíthető, akkor nem kell előzetesen beáztatni.