FEHÉR FONDÜ ROKFORTKRÉMMEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 45 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fondü készlet, karalábévájó, kés, keverőtál, lábas, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, hámozás, hevítés, kicsontozás, kikeverés, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg borjúbélszín
20 dkg pulykamellfilé
20 dkg kicsontozott csirkehús
20 dkg szeletelt pulykacomb
1 üveg articsókaszív
1 kisebb édesköménygumó
1 szál zellerszár
80 dkg burgonya
10 dl marhahús-alaplé

vagy

100 dkg zsír
ízlés szerint só
A krémhez:
1 evőkanál fehérborecet
2 evőkanál olívaolaj
1 dl tejszín
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk és gömbkiszúróval kis golyókat vágunk ki belőle. A burgonyagolyókat sós vízben félpuhára főzzük. Szitán lecsöpögtetjük.

2. A különböző húsokat vékony, könnyen nyársra tűzhető szeletekre vágjuk és külön-külön tányérokra fektetjük.

3. A metélőzellert és az édesköményt megtisztítjuk és kis darabokra vágjuk. Az articsókaszíveket félbe-, a nagyobbakat négyfelé vágjuk.

4. A sütőzsírt (vagy az alaplét) a tűzhelyen a fondütálban felhevítjük, majd a felmelegített tűzhelyre állítjuk.

5. A forró zsírban, vagy alaplében mindenki saját maga süti (vagy főzi) meg a kis tálkákban tálalt szeletelt húst és zöldséget.

6. A rokfortmártáshoz a tejszínt óvatosan felmelegítjük. A sajtot villával összetörjük és a tejszínhez keverjük. Az így nyert krémet olívaolajjal, ecettel, némi sóval és borssal ízesítjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk a sült hús és zöldség mártogatásához.

A fondüzsír alaplével helyettesíthető. Ez esetben finom, könnyű ételt kapunk.