TÖKÖS MARHARIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, húsdaráló, kés, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, forralás, hámozás, kikeverés, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A hagymát meg a fokhagymát a vajban kevergetve puhára pároljuk.
2. A marhahúst beleforgatjuk, és kevergetve, erős lángon 4 percig sütjük, hogy a nedvességét elpárologja. Közben a húsdarabkákat villával szétbontjuk.
3. A rizst a tasakból kibontva beleszórjuk, 1 percig kevergetve sütjük, majd a borral leöntve 2 percig forraljuk. Utána 3 dl vízzel felengedve a húsleveskockát is belemorzsoljuk. Kis lángon, kevergetve, 2 percig pároljuk.
4. Apránként még vizet öntünk hozzá, a 2 cm-es kockákra vágott tököt meg a gombát is beleforgatjuk, és teljesen megpuhítjuk. Ha a levét elfőné, de a rizs még nem elég puha, még egy kevés vizet adunk hozzá.
5. A tűzről lehúzva a sajtot és a petrezselymet is belekeverjük. Azonnal tálaljuk.