KONYAKOS CSOKOLÁDÉTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, lábas, nyújtófa, tortaforma, tűzhely
Eljárások: gőzölés, habverés, hűtés, kikeverés, törés
Adag: 1 tortaforma (12 szelet)
Elkészítés:
1. A ropogós gyömbéres kekszet műanyag zacskóba téve sodrófával apró darabokra törjük. A morzsát tálba szórjuk, majd ráöntjük a takaréklángon megolvasztott vajat és csokoládét. Jól elkeverjük, és egy kivajazott, 23 cm átmérőjű tortaformába nyomkodjuk. Amíg kihűl, elkészítjük a krémet.
2. A csokoládét hőálló edényben gőz felett megolvasztjuk. Levesszük a gőzről, majd hozzákeverjük a mascarponét, a tojássárgájákat és a konyakot. A tejszínt kemény habbá verjük, és belekeverjük a csokoládékrémbe.
3. A tojásfehérjéket egy tiszta tálban szintén kemény habbá verjük. Apránként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg a felülete fényes lesz. Két részletben – folytonosan kevergetve – elvegyítjük a csokoládékrémben.
4. A krémet az előkészített formába kanalazzuk, és 120 percen át a hűtőben hagyjuk hűlni. A tortát óvatosan átemeljük egy tálra. A tejszínt felverjük, habzsákból kis halmokat nyomunk a torta tetejére, és mindegyik közepébe egy-egy csokoládéval bevont kávészemet teszünk.