KONYAKOS CSOKOLÁDÉTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, lábas, nyújtófa, tortaforma, tűzhely
Eljárások: gőzölés, habverés, hűtés, kikeverés, törés

Adag: 1 tortaforma (12 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 dkg étcsokoládé
25 dkg gyömbéres keksz
10 dkg vaj
A díszítéshez:
1 dl zsíros tejszín
A kikenéshez:
kevés vaj
A krémhez:
3 evőkanál konyak
4 evőkanál kristálycukor
25 dkg étcsokoládé
25 dkg mascarpone
3 dl zsíros tejszín
2 db tojás

Elkészítés:

1. A ropogós gyömbéres kekszet műanyag zacskóba téve sodrófával apró darabokra törjük. A morzsát tálba szórjuk, majd ráöntjük a takaréklángon megolvasztott vajat és csokoládét. Jól elkeverjük, és egy kivajazott, 23 cm átmérőjű tortaformába nyomkodjuk. Amíg kihűl, elkészítjük a krémet.

2. A csokoládét hőálló edényben gőz felett megolvasztjuk. Levesszük a gőzről, majd hozzákeverjük a mascarponét, a tojássárgájákat és a konyakot. A tejszínt kemény habbá verjük, és belekeverjük a csokoládékrémbe.

3. A tojásfehérjéket egy tiszta tálban szintén kemény habbá verjük. Apránként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg a felülete fényes lesz. Két részletben – folytonosan kevergetve – elvegyítjük a csokoládékrémben.

4. A krémet az előkészített formába kanalazzuk, és 120 percen át a hűtőben hagyjuk hűlni. A tortát óvatosan átemeljük egy tálra. A tejszínt felverjük, habzsákból kis halmokat nyomunk a torta tetejére, és mindegyik közepébe egy-egy csokoládéval bevont kávészemet teszünk.