ÍRÓS CSOKOLÁDÉTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, habverő, kenőkés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, szita, tortaforma, tortalapát, tűzhely
Eljárások: főzés, gőzölés, habverés, kikeverés, sütés, szitálás, töltés

Adag: 1 tortaforma (12 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl író
30 dkg étcsokoládé
1 csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál vaníliakivonat
30 dkg liszt
3 db tojás
20 dkg kristálycukor
22 dkg vaj
5 dl tejszín
8 dkg méz
¾ dl víz

Elkészítés:

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az étcsokoládé felét a vízzel együtt, kis lángon megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük.

2. Tálba szitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát és a sót.

3. Habosra keverjük a puha vajat a cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A krémbe felváltva belekeverjük a száraz hozzávalókat, a csokoládét, a vaníliakivonatot és az írót.

4. Kivajazunk és liszttel behintünk három 24 cm átmérőjű tortaformát. A tésztát az előkészített formákba simítjuk és 20-25 percig, illetve tűpróbáig sütjük. A süteményt 15 percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra borítjuk.

5. Közben elkészítjük a krémet. Ehhez a maradék étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet és 2 kanál vizet is. Összefőzzük, majd kihűtjük.

6. Kemény habbá verjük a tejszínt. Hablapáttal óvatosan a krémbe vegyítjük.

7. Mindhárom tortalapot megkenjük a krémmel, majd egymásra helyezzük. Az oldalát is bevonjuk a krémmel.