CSOKOLÁDÉS BARETT Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 120 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőecset, kenőkés, lábas, spatula, sütő, sütőforma, sütőpapír, szita, szűrő, tésztagép, tésztaszárító, tűzhely, üst
Eljárások: hűtés, kikeverés, passzírozás, áttörés, sütés, szitálás, töltés, vízfürdő

Adag: 8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg liszt
5 dkg keményítő
5 dkg vaj
12 dkg kristálycukor
5 db tojás
1 tasak vanilincukor
igény szerint só
Töltelékhez és dekorációhoz:
60 dkg étcsokoládé
½ dl kávélikőr
1 fürt ribizli
3 evőkanál konyak
1 szem földieper
3 evőkanál instant kávé
1 db tojás
10 dkg vaj
12 dkg porcukor

Elkészítés:

1. Tegyük a vajat egy főzőedénybe, és olvasszuk meg vízfürdőben. Üssük a tojásokat egy üstbe, majd állítsuk vízfürdőbe. Adjuk hozzá a cukrot, valamint egy kevés sót, és verjük fel elektromos habverővel. Tegyük át egy tálba, és verjük hozzá a keményítővel átszitált lisztet, továbbá a vanilincukrot és az olvasztott vajat. Melegítsük elő a sütőt (gázsütőnél: 180 fokra, elektromosnál: 200-ra). Simítsuk a masszát a vajazott, lisztezett 24 cm-es sütőformába, majd süssük 35 percig. Ha megsült, hagyjuk egy ideig hűlni, végül borítsuk egy sütőrácsra.

2. A töltelékhez daraboljuk fel a vajat egy forró vízben felmelegített tálban, és dolgozzuk puhára a fakanállal (1. kép). Adjuk hozzá a tojássárgáját, a konyakot és az átszitált porcukrot (2. kép), amelyből tegyünk félre a díszítéshez egy kanállal. Keverjük el a hozzávalókat, és verjük fel az elektromos habverővel. Dolgozzuk hozzá az 1 csésze meleg vízben feloldott instant kávét. Verjük habosra a vajat. Olvasszunk meg 10 dkg étcsokoládét, és keverjük gondosan a vajkrémbe. Vágjuk félbe a tortát. Hígítsuk a kávélikőrt néhány kanálnyi vízzel, majd kenjük meg vele az alsó lapot. Simítsuk rá a krém 2/3-át. Illesszük rá a másik lapot, majd vonjuk be a torta oldalát is a krémmel. Tegyük a süteményt a hűtőbe.

3. A csokoládécsíkok elkészítéséhez tördeljük a maradék csokoládét egy másik főzőedénybe, majd állítsuk vízfürdőbe, és olvasszuk meg (3. kép). Melegítés közben folyamatosan kevergessük, míg lágy krémet nem kapunk (4. kép). Simítsuk az olvasztott csokoládét egy hajlékony spatulával vajjal vagy mandulaolajjal kikent sütőpapírra (5. kép) vagy márványlapra. Miután megszilárdult, ismételjük meg a műveletet, újból megolvasztva és elsimítva a csokoládét. Ügyeljünk rá, hogy ne keményedjen meg túlságosan. Vágjuk csíkokra, amelyeket passzírozzunk át egy tésztagépen (6. kép). A gép hengereit állítsuk távolabb egymástól. Ismételjük meg négyszer a műveletet, minden alkalommal közelebb állítva egymáshoz a gép hengereit. Egészen vékony (metéltszerű) csíkokat kell kapnunk.

4. Hűtsünk le a kezünkkel egy magasabb csíkot, és tapasszuk a torta köré (7. kép). Tekerjünk fel csíkokat, tekercseket formázva (8. kép), és rendezzük el a torta peremén. Formázzunk óvatosan hullámokat a többi csíkból, amelyekkel borítsuk a torta közepét. Hintsük meg a tortát s félretett porcukorral (9. kép), végül díszítsük a tálat félbe vágott eperrel és a ribizlivel.

Kínáljunk hozzá 18 C-fokos Tokaji Aszút.