MAGOS MÁZAS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, léfacsaró, műanyagfólia, nyújtófa, reszelő, sütő, sütőlap, sütőpapír
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, formázás, gyúrás, habverés, hűtés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, törés

Adag: 3 tepsi (35-40 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A narancsmázhoz:
1 evőkanál frissen préselt/facsart narancslé
½ db finomra reszelt narancshéj
10 dkg porcukor
A sütemény:
15 dkg durvára tört pisztácia
15 dkg durvára tört mogyoró
15 dkg durvára tört mandula
2 teáskanál apróra vágott kandírozott gyümölcshéj
1 db tojásfehérje
1 csipet só
10 dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. A süteményhez a tojásfehérjét és a sót mixerrel, közepes fordulatszámon habosra keverjük, a mixert magas fordulatszámra állítva óvatosan hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük.

2. Beleforgatjuk a mogyorót, a mandulát, a pisztáciát, a kandírozott gyümölcshéjkeveréket, és kemény tésztát gyúrunk. Cipóvá formáljuk. Folpackba vagy nejlonzacskóba csomagoljuk, és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

3. Előmelegítjük a sütőt 150 °C-ra (gáztűzhelynél 2-es fokozat). Három sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk. A tésztát 2 porcukorral meghintett zsírpapír között 5 mm vastagságúra nyújtjuk. Éles késsel 5×4 cm-es téglalapokra vágjuk. A tésztát az előkészített sütőlemezekre rakjuk, egymástól 2,5 cm-re.

4. Aranybarnára sütjük 12-15 perc alatt. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

5. A narancsmázhoz a porcukrot, a narancslevet és a narancshéjat összekeverjük. A süteményeket félig a mázba mártjuk, és hagyjuk megszilárdulni.