CITROMOS PUSZEDLI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: csőrbetétek, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyomózsák, reszelő, sütő, sütőlap
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, habverés, kikeverés, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, tojás szétválasztása

Adag: 2 tepsi (25 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db finomra reszelt, héja citrom
4 db tojásfehérje
1 csipet só
1 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
25 dkg kristálycukor
25 dkg finomra vágott mandula
½ teáskanál vaníliakivonat
A sütőlemez kenéséhez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 150 °C-ra (gáztűzhelynél 2-es fokozat). Két sütőlemezt kivajazunk.

2. Egy tálban a tojásfehérjéket kézi mixerrel magas fordulatszámon habosra keverjük. Óvatosan belekeverjük a cukrot, a mandulát, a lisztet, a vaníliakivonatot, a citromhéjat és a sót.

3. A tésztát habzsákba töltjük, a levegőt kiszorítjuk belőle úgy, hogy a zsákot megtekerjük, keskeny részét ujjunkkal befogjuk. A zsákra 1 cm átmérőjű sima csövet rakunk. Az előkészített sütőlemezre kis halmokat nyomunk, egymástól 2,5 cm-re, és 20-25 perc alatt világos aranyszínűre sütjük. Hagyjuk a sütőlemezen még 5 percig. Rácsra helyezzük, hagyjuk kihűlni.