ÉPONGES Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyomózsák, sütő, tepsi
Eljárások: darálás, formázás, habverés, kikeverés, sütés, törés

Adag: 2 tepsi (20 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg apróra vágott mandula
5 dkg hámozott, reszelt mandula
8 dkg málnalekvár
5 dkg porcukor
2 és fél dkg kristálycukor
2 db tojás
A sütőlemezek kikenéséhez:
igény szerint olvasztott vaj
A sütőlemezek meghintéséhez:
kevés liszt

Elkészítés:

1. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. Két sütőlemezt vajjal kikenünk és liszttel meghintünk, majd a felesleges lisztet lerázzuk.

2. A tojásfehérjéből egy csipet kristálycukorral – kézi vagy elektromos habverővel – 2 perc alatt lágy habot verünk. Közben lassan beleszórjuk a maradék cukrot, azzal együtt továbbverjük. A porcukrot összekeverjük a reszelt mandulával, majd óvatosan a habba forgatva, alaposan elvegyítjük benne.

3. A massza felét közepes csillagbetéttel ellátott habzsákba szedjük, és 3 cm átmérőjű, kis kerek halmokat nyomunk belőle az egyik előkészített sütőlemezre. A massza másik felét hasonlóképpen dolgozzuk fel. Megszórjuk az apróra vágott mandulával, a sütőben 7-10 perc alatt aranyszínűre sütjük. A sütőlemezről levéve, rácson hagyjuk kihűlni.

4. A kihűlt halmocskákat párosával, málnalekvár segítségével összeragasztjuk, majd megszórjuk porcukorral.

A francia éponge jelentése: szivacs. A mandulás aprósütemények ugyanis valamelyest hasonlítanak a tengeri szivacsra, talán innen ered a sajátos névválasztás. A ropogós mandulaburok markáns kontrasztja a lágy, habos tölteléknek.
Légkeveréses sütő hiányában az egyszerre berakott két sütőlemezt a sütés félidejében cseréljük meg.