SAJTOS, PARADICSOMOS CSIGÁK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, nyújtófa, reszelő, sajtkés, sütő, sütőlap, sütőpapír, szita
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, formázás, göngyölés, hűtés, kelesztés, kovászolás, nyújtás, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, töltés

Adag: 5-8 főre (2 tepsi)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 és ¼ dl paradicsomszósz
6 dkg frissen reszelt parmezán sajt
12 és fél dkg szeletelt mozzarella sajt

vagy

12 és fél dkg reszelt mozzarella sajt
1 teáskanál oregánó
2 evőkanál olvasztott vaj
1 teáskanál só
30 dkg sima liszt
1 teáskanál kristálycukor
2 és fél dl meleg tej
másfél dkg élesztő

vagy

1 csomag szárított élesztő
A kenéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. Keverjük össze az élesztőt és a cukrot 1/3 csésze (0.9 dl) tejjel egy kis tálban. Keverjük össze alaposan, és hagyjuk állni 10-15 percig, amíg felhabosodik.

2. Szitáljuk a lisztet és a sót egy nagy tálba. Adjuk hozzá a vajat, az élesztős keveréket, a mozzarellát, valamint annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Borítsuk a keveréket enyhén lisztezett munkafelületre és 5-10 perc alatt gyúrjuk simára és ruganyosra. Formáljunk belőle gömböt és helyezzük kiolajozott tálba. Fedjük le tiszta konyharuhával és kelesszük 45 percig.

3. Borítsuk a tésztát enyhén meglisztezett sütőpapírra. Nyújtsuk ki téglalap alakúra és 3 mm vastagra. Kenjük meg a paradicsomszósszal, utána szórjuk meg az oregánóval és a parmezánnal. Tekerjük fel a sütőpapír segítségével. Göngyöljük be az összesodort tésztát a papírba és 15 percre tegyük a hűtőszekrénybe.

4. Csomagoljuk ki a tésztát a papírból és éles késsel vágjuk 1,5 cm vastagságú szeletekre. Rendezzük el őket két kiolajozott sütőlapon és kelesszük 1 órán át.

5. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütő 6-os fokozat).

Süssük a csigákat 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak. Forrón vagy szobahőmérsékleten kínáljuk őket.

E csigákat bármilyen sajttal megtölthetjük, ami éppen kéznél van. Cheddar, Fontina, ementáli vagy Gruyére ugyanígy megteszi.