SAJTOS, PARADICSOMOS CSIGÁK Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, nyújtófa, reszelő, sajtkés, sütő, sütőlap, sütőpapír, szita
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, formázás, göngyölés, hűtés, kelesztés, kovászolás, nyújtás, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, töltés
Adag: 5-8 főre (2 tepsi)
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Keverjük össze az élesztőt és a cukrot 1/3 csésze (0.9 dl) tejjel egy kis tálban. Keverjük össze alaposan, és hagyjuk állni 10-15 percig, amíg felhabosodik.
2. Szitáljuk a lisztet és a sót egy nagy tálba. Adjuk hozzá a vajat, az élesztős keveréket, a mozzarellát, valamint annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Borítsuk a keveréket enyhén lisztezett munkafelületre és 5-10 perc alatt gyúrjuk simára és ruganyosra. Formáljunk belőle gömböt és helyezzük kiolajozott tálba. Fedjük le tiszta konyharuhával és kelesszük 45 percig.
3. Borítsuk a tésztát enyhén meglisztezett sütőpapírra. Nyújtsuk ki téglalap alakúra és 3 mm vastagra. Kenjük meg a paradicsomszósszal, utána szórjuk meg az oregánóval és a parmezánnal. Tekerjük fel a sütőpapír segítségével. Göngyöljük be az összesodort tésztát a papírba és 15 percre tegyük a hűtőszekrénybe.
4. Csomagoljuk ki a tésztát a papírból és éles késsel vágjuk 1,5 cm vastagságú szeletekre. Rendezzük el őket két kiolajozott sütőlapon és kelesszük 1 órán át.
5. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütő 6-os fokozat).
Süssük a csigákat 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak. Forrón vagy szobahőmérsékleten kínáljuk őket.