PARADICSOMOS-MÁKOS KOSÁRKA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, muffinsütő, nyújtófa, pogácsaszaggató, serpenyő, sütő, sütőpapír, szita, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, formákkal való kiszúrás, főzés, grillezés, gyúrás, hűtés, kikeverés, nyújtás, pirítás, rántás, sütés, sütőforma bélelése, szitálás, töltés, vakon sütés

Adag: 4-6 főre (12 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A munkafelületre:
kevés liszt
A tésztához:
2 teáskanál mák
10 dkg hideg, darabolt vaj
20 dkg liszt
1 csipet só
igény szerint hideg víz
A töltelékhez:
24 db koktélparadicsom
5 dkg cheddar sajt
12 db friss bazsalikomlevél
10 dkg krémsajt
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
2 és fél dl tej
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Egy 12 mélyedéses muffinformát kivajazunk. A lisztet és a sót konyhai robotgép keverőtáljába szitáljuk, és a vajjal morzsásra keverjük. Áttesszük egy másik tálba, hozzáadjuk a mákot és annyi vizet, hogy összeálljon a tészta.

2. A tésztát lisztezett deszkán kettéosztjuk. Az első darabot kinyújtjuk, és 9 cm-es köröket szaggatunk belőle. Mindegyiket kinyújtjuk 12 cm átmérőjűre, és belenyomjuk a muffinsütő mélyedéseibe. A maradék tésztával ugyanígy járunk el. A tortácskákat sütőparírral kibéleljük és szárazbabbal feltöltjük. 30 percre betesszük a hűtőszekrénybe, majd előmelegített sütőben 200 °C-on 10 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk róluk a babot és a papírt.

3. A paradicsomot hőálló tálba téve olívaolajjal meglocsoljuk, és 5 percig grillezzük.

4. A vajat serpenyőben megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és 5-8 percig pirítjuk. Lassan hozzáöntjük a tejet, és kevergetve még 5 percig főzzük. Sóval és borssal fűszerezzük, beledobjuk a sajtot, és jól elkeverjük benne. Mindegyik kosárkába 2 paradicsomot teszünk, sajtmártással leöntjük, majd 15 percre visszatesszük a sütőbe. Tálalás előtt bazsalikomlevéllel díszítjük őket.