SPENÓTOS-GOMBÁS CHIMICHANGA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 45 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: Fritőz, kés, papírtörlő, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, göngyölés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés bő zsiradékban, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg apró gomba
25 dkg tépett spenót
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 db kimagozott, apróra vágott zöld chilipaprika
1 nagy finomra vágott vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
8 db búzatortilla
18 dkg reszelt cheddar sajt
Sütéshez:
igény szerint napraforgóolaj

Elkészítés:

1. Az olajat vastag aljú serpenyőben felforrósítjuk. Beleszórjuk a hagymát, és 5 perc alatt üvegesre pároljuk.

2. Hozzáadjuk a gombát, a chilit, a fokhagymát, és 5 percig pirítjuk, amíg a gomba barnulni kezd. Beletesszük a spenótleveleket, és folyamatos kevergetés, forgatás mellett megfonnyasztjuk. Amikor a spenót összeesett, rászórjuk a reszelt sajtot, és addig kevergetjük, amíg a sajt ráolvad.

3. A tölteléket elosztjuk a tortillalapok közepén. A tortillák széleit kétfelől ráhajtjuk a töltelékre, majd az egészet felcsavarjuk.

4. Az olajat fritőzben vagy olajsütő edényben 180-190 °C-ra hevítjük. (Akkor jó, ha a beledobott kenyérkocka fél perc alatt megpirul.) A chimichangákat kettesével a forró olajba csúsztatjuk, és sütés közben egyszer megfordítva, 5-6 perc alatt ropogósra és aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük, és tálaljuk.

BÚZATORTILLA

35 dkg liszt
1 teáskanál só
7-8 dkg margarin
1.25 dl forró víz
0.5 teáskanál sütőpor
Munkafelület meghintéshez::
kevés liszt

1. A lisztet a sóval és a sütőporral mély tálba szitáljuk. A zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel, míg az egész finoman szemcsés állagot ölt. Annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát gyúrhassunk belőle.

2. A tésztát enyhén belisztezett munkafelületre borítjuk, és simára dagasztjuk. 12 darabra osztjuk, és mindegyikből golyót formálunk. Konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.

3. A tésztagolyókat egyenként kb. 18 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk. (Közben a többit letakarva hagyjuk.) A kinyújtott tortillákat egymásra tesszük, de közéjük nem tapadó zsírpapírlapokat teszünk.

4. A grillserpenyőt vagy vastag aljú serpenyőt közepes lángon felforrósítjuk. Egyenként simítjuk bele a tortillákat, és oldalanként 1-2 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha itt-ott világosbarnára pirul, és helyenként kicsit felhólyagosodik. Melegen adjuk az asztalra.