SPENÓTOS-GOMBÁS CHIMICHANGA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: Fritőz, kés, papírtörlő, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, göngyölés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés bő zsiradékban, töltés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Az olajat vastag aljú serpenyőben felforrósítjuk. Beleszórjuk a hagymát, és 5 perc alatt üvegesre pároljuk.
2. Hozzáadjuk a gombát, a chilit, a fokhagymát, és 5 percig pirítjuk, amíg a gomba barnulni kezd. Beletesszük a spenótleveleket, és folyamatos kevergetés, forgatás mellett megfonnyasztjuk. Amikor a spenót összeesett, rászórjuk a reszelt sajtot, és addig kevergetjük, amíg a sajt ráolvad.
3. A tölteléket elosztjuk a tortillalapok közepén. A tortillák széleit kétfelől ráhajtjuk a töltelékre, majd az egészet felcsavarjuk.
4. Az olajat fritőzben vagy olajsütő edényben 180-190 °C-ra hevítjük. (Akkor jó, ha a beledobott kenyérkocka fél perc alatt megpirul.) A chimichangákat kettesével a forró olajba csúsztatjuk, és sütés közben egyszer megfordítva, 5-6 perc alatt ropogósra és aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük, és tálaljuk.
BÚZATORTILLA
1. A lisztet a sóval és a sütőporral mély tálba szitáljuk. A zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel, míg az egész finoman szemcsés állagot ölt. Annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát gyúrhassunk belőle.
2. A tésztát enyhén belisztezett munkafelületre borítjuk, és simára dagasztjuk. 12 darabra osztjuk, és mindegyikből golyót formálunk. Konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
3. A tésztagolyókat egyenként kb. 18 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk. (Közben a többit letakarva hagyjuk.) A kinyújtott tortillákat egymásra tesszük, de közéjük nem tapadó zsírpapírlapokat teszünk.
4. A grillserpenyőt vagy vastag aljú serpenyőt közepes lángon felforrósítjuk. Egyenként simítjuk bele a tortillákat, és oldalanként 1-2 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha itt-ott világosbarnára pirul, és helyenként kicsit felhólyagosodik. Melegen adjuk az asztalra.