SPENÓTOS TÁSKA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, edényfogó, gyúródeszka, kenőecset, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, sütő, tepsi, vágódeszka
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, darálás, formázás, gyúrás, hámozás, kelesztés, pihentetés, préselés, sütés, szitálás, töltés

Adag: 2 tepsi (6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
52 dkg finomliszt
1 ¾ dl extraszűz olívaolaj
1 teáskanál só
2 és fél dl langyos víz
1 teáskanál kristálycukor
7 gramm szárított élesztő

vagy

30 gramm friss élesztő
A töltelékhez:
50 dkg friss, apróra vágott spenót
3 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
½ teáskanál szárított paprika
2 kisebb fej finomra vágva hagyma
6 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A tésztához a cukrot beleszórjuk 1,25 dl langyos vízbe, belemorzsoljuk az élesztőt (vagy beleszórjuk a szárazélesztőt), és körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk (a tetejének habosnak kell lennie).

2. A lisztet meg a sót keverőtálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, ebbe öntjük az olajat, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a maradék vízből annyit, hogy kemény tésztát kapjunk. Enyhén belisztezett munkalapra borítjuk, és addig dagasztjuk, amíg sima és rugalmas lesz. Akkor cipóvá formázva kiolajozott keverőtálba tesszük, és tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen körülbelül 60 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.

3. A töltelék készítésekor egy tálban összeforgatjuk a spenótot a hagymával, megsózzuk,

és 5 percig állni hagyjuk. Akkor kézzel kissé átgyúrjuk, hogy a spenót jól összeessen és kiadja a nedvességtartalmát. Gondosan kinyomkodjuk, és tálba téve hozzákeverjük a ciromlét, az olajat és – ízlés szerint – a szárított paprikát.

4. A megkelt tésztát gyorsan átgyúrjuk, majd diónyi gombócokat formázunk belőle. Tiszta konyharuhára téve 15 percig pihentetjük (ezalatt tovább kel).

5. A sütőt 150 °C-ra (gázon 2-es fokozatra) előmelegítjük. Kiolajozunk és kilisztezünk két tepsit. A tésztagombócokat fél cm vastag körlappá nyújtjuk, a közepükre halmozunk egy-egy púpozott teáskanál tölteléket úgy, hogy a szélét körben üresen hagyjuk. A körlapot képzeletben háromfelé osztjuk, a képzeletbeli bal és jobb alsó „sarkát” középre hajtjuk, majd a harmadik „sarkot” is hozzájuk érintjük, hogy háromszög alakú táskát kapjunk. A felhajtott széleket összenyomjuk, és a táskákat a tepsire rakosgatjuk. A tetejüket olajjal megkenjük, és a spenótos táskákat 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Melegen tálaljuk.

Ez a péksütemény jól tűri a fagyasztást, ezért érdemes belőle kétszeres mennyiséget sütni, és a felét lefagyasztani. A mélyhűtőből kivéve pedig nincs más dolgunk, mint tálalás előtt forró sütőben, felengedés nélkül 10-15 perc alatt újramelegíteni.