TÖKKEL TÖLTÖTT, SÜLT TÉSZTABATYU Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: fazék, gyúródeszka, kenőecset, kés, keverőtál, nyújtófa, serpenyő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, pihentetés, pirítás, sütés, töltés, törés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A tökdarabokat kevés vízben, kis lángon, kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A hagymát 2 evőkanál forró vajban aranysárgára sütjük, a tökhöz adjuk, és még további 10 percig csendesen főzzük. A tökmasszát villával szétnyomkodjuk, majd belekeverjük a gránátalmamagokat meg a fahéjat, megsózzuk.
2. A lisztből, a tojásból, csipetnyi sóval és vízzel félkemény, rugalmas tésztát gyúrunk. 20 percig pihentetjük, majd nagyobb diónyi nagyságú cipókat formálunk belőle.
3. Mindegyik darabot nyújtófával nagyon vékony, kerek lappá nyújtjuk. 1-2 kanálnyi tölteléket helyezünk a tészták egyik felére, a másik felét ráhajtjuk, és a félkör széleit jól összenyomkodjuk.
4. A kész tésztákat nem szabad egymásra helyezni! A maradék vajat felforrósítjuk, és a tésztabatyuk mindkét oldalát kisütjük. Folyékony vajjal megkenve tálaljuk.