FŰSZERES TÖKÖS TÁSKA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Adag: 4-5 főre (20 darab)
vagy
Elkészítés:
1. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és közepes lángon 2-3 percig pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a curryleveleket és a mustármagot (1. kép), és további egy-két percig pirítjuk, amíg a mustármag pattogni kezd. Ekkor hozzáadjuk a curryport, a chiliport és a kurkumát, 30 másodpercig kevergetjük.
2. Beletesszük a tököt is, 1-2 percig keverjük, amíg a fűszerek teljesen beborítják a tököt. Hozzáadjuk a borsót és a csirkeerőlevest, és kis tűzön 8-10 percig főzzük, amíg a tök megpuhul (ezt egy kés hegyével ellenőrizzük: 2. kép), és a folyadék nagy része elpárolog. Ekkor levesszük a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.
3. A sütőt 220 fokra (gáz: 7) előmelegítjük. Két tepsit vékonyan kiolajozunk. Mindegyik réteg tésztából 10 centiméteres köröket vágunk, s a közepükre egy-egy evőkanál fűszeres tököt teszünk. A szélét megkenjük a felvert tojással (3. kép), és a tésztát félbehajtva, a tölteléket befedjük vele (4. kép). Villával lenyomkodjuk a szélét. A tésztát a tepsibe tesszük, megkenjük a maradék tojással. 25-30 percig sütjük, amíg megdagad és aranyszínű lesz.
Kb. 20 db táskát készíthetünk belőle.
CSIRKEALAPLÉ
1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.