SÜLT BÁRÁNY RIZSSZEMTÉSZTÁVAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: csontozókés, kés, kötözőzsineg, sütő, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, göngyölés, hámozás, kicsontozás, kötözés, lerakás, spékelés, sütés
Adag: 4 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Ha szükséges, a lábszárat szétbontjuk és kiterítjük. A citromkarikákat a közepére helyezzük, meghintjük az oregánó felével, a felaprított fokhagymával, sóval és borssal. A húst felgöngyöljük, és konyhai zsineggel körülkötözzük. A húson éles kés hegyével keskeny vágásokat ejtünk, és a fokhagymaszeleteket a hasítékokba dugjuk.
2. Kiszámítjuk, mennyi idő alatt sül meg. Általában 50 dekánként 30 percet számítunk, és hozzáadunk még egyszer 20 percet. (Esetünkben ez kb. 65 perc).
3. A paradicsomot a levével együtt, valamint a hideg vízzel, a maradék oregánóval, a cukorral meg a babérlevéllel mély tepsibe tesszük, a bárányt ráhelyezzük, olívaolajjal meglocsoljuk, és sóval, borssal ízesítjük.
4. A bárányt előmelegített sütőbe téve 180 °C-on sütjük. 15 perccel az elkészülte előtt forrásban lévő vizet keverünk a paradicsommártáshoz, és beleszórjuk az orzó tésztát vagy a rizst. Ha a mártás nagyon sűrűnek tűnik, még egy kis vízzel hígítjuk. Negyedórára visszatoljuk a sütőbe, vagy amíg a bárány és a tészta is teljesen megpuhul, a paradicsomos mártás pedig besűrűsödik.
5. Tálaláskor a húst szeletekre vágjuk, a paradicsommártásos orzóval körítve tálaljuk.