SÜLT BÁRÁNY RIZSSZEMTÉSZTÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: csontozókés, kés, kötözőzsineg, sütő, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, göngyölés, hámozás, kicsontozás, kötözés, lerakás, spékelés, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg kicsontozott báránylapocka

vagy

75 dkg kicsontozott báránylábszár
25 dkg rizsszem tészta

vagy

25 dkg rövid szemű rizs
másfél dl hideg víz
másfél dl forrásban lévő víz
2 nagy gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma
½ db karikára vágott citrom
1 evőkanál friss, apróra vágott oregánó
2 nagy gerezd apróra vágott fokhagyma
80 dkg konzerv, apróra vágott paradicsom
1 csipet kristálycukor
1 db babérlevél
2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint bors

Elkészítés:

1. Ha szükséges, a lábszárat szétbontjuk és kiterítjük. A citromkarikákat a közepére helyezzük, meghintjük az oregánó felével, a felaprított fokhagymával, sóval és borssal. A húst felgöngyöljük, és konyhai zsineggel körülkötözzük. A húson éles kés hegyével keskeny vágásokat ejtünk, és a fokhagymaszeleteket a hasítékokba dugjuk.

2. Kiszámítjuk, mennyi idő alatt sül meg. Általában 50 dekánként 30 percet számítunk, és hozzáadunk még egyszer 20 percet. (Esetünkben ez kb. 65 perc).

3. A paradicsomot a levével együtt, valamint a hideg vízzel, a maradék oregánóval, a cukorral meg a babérlevéllel mély tepsibe tesszük, a bárányt ráhelyezzük, olívaolajjal meglocsoljuk, és sóval, borssal ízesítjük.

4. A bárányt előmelegített sütőbe téve 180 °C-on sütjük. 15 perccel az elkészülte előtt forrásban lévő vizet keverünk a paradicsommártáshoz, és beleszórjuk az orzó tésztát vagy a rizst. Ha a mártás nagyon sűrűnek tűnik, még egy kis vízzel hígítjuk. Negyedórára visszatoljuk a sütőbe, vagy amíg a bárány és a tészta is teljesen megpuhul, a paradicsomos mártás pedig besűrűsödik.

5. Tálaláskor a húst szeletekre vágjuk, a paradicsommártásos orzóval körítve tálaljuk.

Bárány lábszárból nem készíthető el, mivel nincs rajta értékelhető húsmennyiség, gyakorlatilag nem kicsontozható.