Csirkenyársak földimogyoró-mártással Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: citromnyomó, csontozókés, grillező, hűtőszekrény, kés, keverőtál, műanyagfólia, nyárs, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, grillezés, hámozás, kicsontozás, pácolás, párolás, préselés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db kicsontozott, lebőrözött csirkemell
1 evőkanál szezámolaj
½ db zöldcitrom leve
2 evőkanál földimogyoró-olaj

vagy

2 evőkanál olaj
A mártáshoz:
1 és ¼ dl földimogyoróvaj
½ db zöldcitrom leve
1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
1 kisebb friss, apróra vágott zöld chilipaprika
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
6 evőkanál víz
2 evőkanál olaj

vagy

2 evőkanál földimogyoró-olaj

Elkészítés:

1. A kétféle olajat és a zöldcitromlét egy tálban összekeverjük. Beleforgatjuk a csirkemellkockákat, letakarjuk frissen tartó fóliával, és 60 percre a hűtőbe tesszük.

2. A mártáshoz egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A vöröshagymát, a chilit és a fokhagymát kis lángon időnként megkeverve kb. 5 perc alatt puhára pároljuk benne. Hozzáadjuk a földimogyoróvajat, 6 evőkanál vizet és a zöldcitrom levét, kis lángon folyamatosan keverve főzzük, amíg az egész sűrű mártásállagúvá nem válik – lehet, hogy egy kis vizet kell még hozzáadni, hogy folyékonyabb legyen.

3. A csirkemellkockákat lecsepegtetjük, és 8-12 fanyársra húzzuk – előzetesen áztassuk a nyársakat 45 percig hideg vízbe, hogy sütés közben ne égjenek meg. Forró grill alatt vagy faszenes grillen rendszeresen forgatva kb. 10 percig sütjük, míg a hús átsül és megpirul. Forrón tálaljuk, a meleg mártással.