PARAJOS RIZS Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, pirítás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Vastag aljú edényben felhevítjük a vajat; beletesszük a rizst, kis lángon kevergetjük 10 percig, vagy amíg aranysárga lesz.
2. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Állandóan kevergetve, lassan felforraljuk. Kis lángra tesszük, lefedjük, így főzzük 20 percig. Lefedve félretesszük.
3. Egy másik edényben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vöröshagymát, közepes lángon 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a parajt, kis lángra tesszük, és lefedve főzzük 5-10 percig, amíg a paraj átmelegszik. Hozzáadjuk az újhagymát, még 1 percig kevergetjük.
4. A parajos keveréket a rizshez adjuk, és az egészet átmelegítjük.
ZÖLDSÉGALAPLÉ
1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.
2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.