PARAJOS RIZS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg hosszúszemű fehér rizs
25 dkg mirelit paraj
9 dkg vaj
5 dl zöldségalaplé
2 evőkanál olívaolaj
2 nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
4 szál újhagyma
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Vastag aljú edényben felhevítjük a vajat; beletesszük a rizst, kis lángon kevergetjük 10 percig, vagy amíg aranysárga lesz.

2. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Állandóan kevergetve, lassan felforraljuk. Kis lángra tesszük, lefedjük, így főzzük 20 percig. Lefedve félretesszük.

3. Egy másik edényben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vöröshagymát, közepes lángon 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a parajt, kis lángra tesszük, és lefedve főzzük 5-10 percig, amíg a paraj átmelegszik. Hozzáadjuk az újhagymát, még 1 percig kevergetjük.

4. A parajos keveréket a rizshez adjuk, és az egészet átmelegítjük.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

5 nagyobb szál sárgarépa
2 nagyobb szál pasztinák
5 szál apróra vágott zellerszár
1 csokor zöldfűszer
30 dl víz
2 evőkanál olaj
4 nagyobb fej vöröshagyma
2 db babérlevél
1 csokor friss zöldfűszer
1 teáskanál szemes fekete bors

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.

2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.