PIRÍTOTT RIZS ZÖLDSÉGEKKEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, szűrő, szűrőlapát, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, főzés, hámozás, keverve sütés, pirítás, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db paradicsom
2 dkg konzerv bambuszrügy
4 db bébikukorica
6 dkg zöldborsó
6 dkg zöldbab
13 dkg hosszúszemű fehér rizs
½ teáskanál kínai ötfűszer-por
1 teáskanál szezámolaj
3 evőkanál mogyoróolaj
1 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika

Elkészítés:

1. A rizst sós vízben megfőzzük. A zöldborsót és a zöldbabot is, ugyancsak sós vízben megfőzzük.

2. A mogyoróolajat wokban megforrósítjuk. Beletesszük a zúzott fokhagymát és a kínai ötfűszerkeveréket. 15 mp-ig kevergetve pirítjuk.

3. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát és a félbevágott bébikukoricát. 2 percig kevergetve pirítjuk.

4. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöldbabot (1. kép) és a lehéjazott, kockára vágott paradicsomot. További 3 percig pirítjuk.

5. Beletesszük a lecsöpögtetett konzerv bambuszrügyet, majd a rizst és a lecsöpögtetett zöldborsót (2. kép). 2 perc alatt összemelegítjük.

6. Szezámolajjal meglocsolva (3. kép) azonnal tálaljuk.

Az 5. lépésben pirított földimogyorót vagy kesudiót is adhatunk hozzá. Másféle zöldségekkel is készíthető a szezonnak megfelelően. Fontos, hogy a zöldségek egyforma nagyságúra legyenek darabolva, hogy ugyanannyi idő alatt puhuljanak meg.