FORDÍTOTT ALMATORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kés, keverőtál, lábas, nyújtófa, sütő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, karamellizálás, kimagozás, lerakás/rétegezés, nyújtás, sütés

Adag: 1 tortaforma (6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db hámozott, negyedelt alma
50 dkg készen vásárolt édes omlós tészta

vagy

50 dkg frissen gyúrt édes omlós tészta
10 dkg kristálycukor
1 evőkanál hideg víz
25 dkg barna cukor
12 és fél dkg hideg vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gázon 4-es fokozatra) előmelegítjük. A kristálycukorból a vízzel kis lángon karamellt készítünk, majd bevonjuk vele egy 24 cm átmérőjű kivajazott tortaforma alját.

2. Megszórjuk 1 evőkanál barna cukorral, és rádaraboljuk a vajat. Elrendezzük a tetején az almát és rászórjuk a maradék barna cukrot.

3. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon nagyon vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele az almát úgy, hogy körben szorosan a forma oldalára nyomkodjuk.

4. Sütőbe toljuk, és 40-45 perc alatt pirosra sütjük. A tálalótányért fejjel lefelé ráborítjuk a tortaforma tetejére, és egy hirtelen mozdulattal megfordítva, kiborítjuk a tortát. Azon forrón vagy melegen tálaljuk.

Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.

OMLÓS TÉSZTA

10 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet kristálycukor
1-2 csepp vaníliaaroma
1 nagy csipet só
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).

2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).

3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb. 55 dkg tésztát kapunk.