FORDÍTOTT ALMATORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kés, keverőtál, lábas, nyújtófa, sütő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, karamellizálás, kimagozás, lerakás/rétegezés, nyújtás, sütés
Adag: 1 tortaforma (6 főre)
vagy
Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra (gázon 4-es fokozatra) előmelegítjük. A kristálycukorból a vízzel kis lángon karamellt készítünk, majd bevonjuk vele egy 24 cm átmérőjű kivajazott tortaforma alját.
2. Megszórjuk 1 evőkanál barna cukorral, és rádaraboljuk a vajat. Elrendezzük a tetején az almát és rászórjuk a maradék barna cukrot.
3. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon nagyon vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele az almát úgy, hogy körben szorosan a forma oldalára nyomkodjuk.
4. Sütőbe toljuk, és 40-45 perc alatt pirosra sütjük. A tálalótányért fejjel lefelé ráborítjuk a tortaforma tetejére, és egy hirtelen mozdulattal megfordítva, kiborítjuk a tortát. Azon forrón vagy melegen tálaljuk.
OMLÓS TÉSZTA
1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).
2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).
3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
Kb. 55 dkg tésztát kapunk.