BARNA RIZS NYERS PARADICSOMMÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, lábas, séfkés, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg érett paradicsom
45 dkg barna rizs
20 dl víz
1 csipet oregánó
1 csipet majoránna
5 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
8 levél friss bazsalikom
1 fej lilahagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. A rizst sós vízben megfőzzük (körülbelül 45 perc).

2. A megmosott paradicsomokat apróra vágjuk és tálba tesszük. Leöntjük 3 kanál olívaolajjal. Beletesszük a megtisztított, karikára vágott lilahagymát, a zúzott fokhagymát, az összevágott friss bazsalikomleveleket, a majoránnát és az oreganót. Sóval, borssal ízesítjük.

3. Mintegy 20 percig érleljük. Amikor a rizs megpuhult leszűrjük és előmelegített tálba tesszük. Meglocsoljuk a maradék olajjal, összekeverjük, és ráhalmozzuk a nyers paradicsommártást.

Változatok:

A paradicsommártásba keverhetünk felszeletelt mozzarella sajtot és fekete olajbogyót is. A rizsbe keverhetünk 2 összenyomott szardellafilét is. A paradicsommártást ízesíthetjük 1 evőkanál lecsöpögtetett kapribogyóval is.

A barnarizs enyhén mogyoró ízű, amihez jól illik a nyers paradicsom frissessége.