HIDEG ZÖLDSÉGES OMLETT OLAJBOGYÓKRÉMMEL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, lábas, serpenyő, sütő, szűrő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, lerakás, pirítás, sütés, szűrés
Adag: 6 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Külön-külön forrázzuk le a spenótot és a mangoldot, majd azonnal tegyük hideg vízbe, csepegtessük le, alaposan nyomkodjuk ki. Pirítsuk meg 1-1 dkg vajon a fokhagymával együtt, majd tegyük félre. Forrázzuk le, hámozzuk meg és szeleteljük fel a paradicsomot, majd a mogyoróhagymával és a majoránnával pirítsuk meg 2 dkg vajon.
2. Daraboljuk fel az articsókát, pirítsuk meg olívaolajban, majd adjuk a spenóthoz. Ezután pirítsuk meg a gombát és a fűszernövényeket.
3. Egymás után verjük fel a tojásokat, de egyszerre mindig csak kettőt, és sóval, borssal ízesítsük. Serpenyőben forrósítsunk fel 2 dkg vajat, öntsük bele a 2 felvert tojással elkevert spenótot és articsókát, hagyjuk megszilárdulni, majd csúsztassuk tányérra.
4. Ugyanígy süssük meg a többi omlettet is: kéttojásonként más és más hozzávalót keverjünk hozzá. Az elkészült hat omlettet rakjuk egymásra úgy, hogy színük elütő legyen, és az így elkészült „tortát” 20 percig süssük meleg sütőben. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk szeletekre. Kínáljunk mellé tapenade-ot és jó minőségű borecetet.
SZARDELLÁS OLAJBOGYÓKRÉM
1. Magozzuk ki és aprítsuk finomra az olajbogyót. Mozsárban zúzzuk péppé a szardellát, dolgozzuk bele a kapribogyót, a fokhagymát és a finomra vágott bazsalikomot.
2. Alaposan keverjük össze az olajbogyóval, és apránként adjunk hozzá annyi olívaolajat, hogy kenhető krémet kapjunk. Ízesítsük sóval, borssal.
3. A tapenade hűtőben több napig is eltartható, ha vékony réteg olívaolaj lepi. Kínáljuk pirítós kenyérhez.