HIDEG ZÖLDSÉGES OMLETT OLAJBOGYÓKRÉMMEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, lábas, serpenyő, sütő, szűrő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, lerakás, pirítás, sütés, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg apróra vágott spenót
15 dkg apróra vágott mángold
3 db érett paradicsom
4 db articsókaszív
12 db tojás
10 dkg tapenade
20 dkg darabolt vargánya

vagy

20 dkg darabolt rókagomba
12 dkg vaj
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 fej apróra vágott mogyoróhagyma
1 dl olívaolaj
1 teáskanál apróra vágott petrezselyem
1 teáskanál apróra vágott metélőhagyma
2 teáskanál apróra vágott szarvasgomba
1 teáskanál apróra vágott turbolya
1 csipet oregánó

vagy

1 csipet majoránna
ízlés szerint borecet
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. Külön-külön forrázzuk le a spenótot és a mangoldot, majd azonnal tegyük hideg vízbe, csepegtessük le, alaposan nyomkodjuk ki. Pirítsuk meg 1-1 dkg vajon a fokhagymával együtt, majd tegyük félre. Forrázzuk le, hámozzuk meg és szeleteljük fel a paradicsomot, majd a mogyoróhagymával és a majoránnával pirítsuk meg 2 dkg vajon.

2. Daraboljuk fel az articsókát, pirítsuk meg olívaolajban, majd adjuk a spenóthoz. Ezután pirítsuk meg a gombát és a fűszernövényeket.

3. Egymás után verjük fel a tojásokat, de egyszerre mindig csak kettőt, és sóval, borssal ízesítsük. Serpenyőben forrósítsunk fel 2 dkg vajat, öntsük bele a 2 felvert tojással elkevert spenótot és articsókát, hagyjuk megszilárdulni, majd csúsztassuk tányérra.

4. Ugyanígy süssük meg a többi omlettet is: kéttojásonként más és más hozzávalót keverjünk hozzá. Az elkészült hat omlettet rakjuk egymásra úgy, hogy színük elütő legyen, és az így elkészült „tortát” 20 percig süssük meleg sütőben. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk szeletekre. Kínáljunk mellé tapenade-ot és jó minőségű borecetet.

SZARDELLÁS OLAJBOGYÓKRÉM

2 db szardellafilé
50 dkg zöld olajbogyó vagy
50 dkg fekete olajbogyó
2 evőkanál kapribogyó
1 gerezd fokhagyma
2 db bazsalikomlevél
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
igény szerint olívaolaj

1. Magozzuk ki és aprítsuk finomra az olajbogyót. Mozsárban zúzzuk péppé a szardellát, dolgozzuk bele a kapribogyót, a fokhagymát és a finomra vágott bazsalikomot.

2. Alaposan keverjük össze az olajbogyóval, és apránként adjunk hozzá annyi olívaolajat, hogy kenhető krémet kapjunk. Ízesítsük sóval, borssal.

3. A tapenade hűtőben több napig is eltartható, ha vékony réteg olívaolaj lepi. Kínáljuk pirítós kenyérhez.