PASKA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, géz, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, pudingforma, reszelő, szita
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, hűtés, kikeverés, lepréselés, marinálás, pirítás, préselés, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 1 pudingforma (8-10 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 dkg mazsola
6 dkg cukrozott narancshéj
6 dkg cukrozott citromhéj
10 dkg cukrozott, darabolt gyömbér
10 dkg cukrozott, darabolt ananász
75 dkg ricotta

vagy

75 dkg túró
1 és ¼ dl tejföl
2 evőkanál citromlé
2 teáskanál finomra reszelt citromhéj
2 teáskanál finomra reszelt narancshéj
6 dkg szeletelt, pirított mandula
2 db tojássárgája
12 és fél dkg kristálycukor
10 dkg puha, sótlan vaj
2 evőkanál fehér rum

vagy

2 evőkanál vörös rum
A díszítéshez:
ízlés szerint cukrozott vegyes gyümölcs
ízlés szerint szeletelt mandula

Elkészítés:

1. A ricottát szitába téve egy éjszakán át hagyjuk lecsepegni. Egy tálba tesszük a cukrozott citrushéjakat, az ananászt, a gyömbért és a mazsolát. Meglocsoljuk a rummal, és 2 órán át állni hagyjuk. Egy muszlinkendőt forró vízbe áztatunk, alaposan kicsavarjuk, és kibélelünk vele egy 2 literes pudingformát.

2. Egy tálban habosra és sűrűre keverjük a vajat a cukorral, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgájákat. Beletesszük a mandulát, a reszelt citrushéjakat és a citromlét. Alaposan elkeverjük. Egy nagy tálba öntjük, és beleforgatjuk a ricottát, a tejfölt és a rumos gyümölcsöt.

3. A pudingos tálba nyomkodjuk, és ráhajtjuk a muszlinkendőt. A tetejét folpackkal letakarjuk, erre egy tányért teszünk, és egy konzervvel lenyomjuk. Tálra téve egy éjszakára behűtjük. Másnap széthajtjuk a muszlint, tálalótálra borítjuk a pudingot, és levesszük a muszlint. Mandulával és cukrozott gyümölccsel díszítjük. Kis szeletekre vágva kínáljuk.

A hűtőben 2 napig eláll. Ha nincs muszlinkendőnk, használjunk helyette gézt vagy pelenkát.
A paska orosz húsvéti édesség, általában tölcsér vagy piramis alakú formában készítik.