EPRES-MÁLNÁS TÚRÓTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, léfacsaró, reszelő, sütő, tortaforma
Eljárások: darálás, habverés, hűtés, kikeverés, párolás, passzírozás, áttörés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 1 tortaforma (6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A díszítéshez:
igény szerint friss eper
igény szerint friss málna
A tésztához:
20 dkg darált vajas keksz
10 dkg olvasztott vaj
1 db tojássárgája
A töltelékhez:
50 dkg áttört tehéntúró
25 dkg tisztított eper
25 dkg málna
12 dkg porcukor
2 db szétválasztott tojás
1 kiskanál narancshéj
¾ dl narancslé
12 dkg kristálycukor
2 kiskanál zselatin
¾ dl víz

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra bemelegítjük. Egy 23 cm átmérőjű kerek tortaformát kivajazunk vagy kiolajozunk. A kekszet a vajjal meg a tojássárgájával összedolgozzuk, és a forma aljára, oldalára tapasztjuk. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. A sütőből kivéve kihűtjük.

2. A töltelékhez az epret meg a málnát a narancshéjjal és -lével közepes lángon 5-10 percig pároljuk, majd a kristálycukrot hozzáadva, fedő nélkül 10 perc alatt a levét elpárologtatjuk.

3. A zselatint a hideg vízben simára keverjük, a tűzön kevergetve felolvasztjuk, majd a gyümölcshöz keverjük. A tojások sárgáját is beledolgozzuk.

4. A túrót a porcukorral habosra verjük, a gyümölcsöt hozzáadjuk, majd a habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk. A tésztába öntve kb. 6 órára behűtjük. A tortakarimát lehúzva róla eperrel és málnával díszítjük.