EPRES-MÁLNÁS TÚRÓTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, léfacsaró, reszelő, sütő, tortaforma
Eljárások: darálás, habverés, hűtés, kikeverés, párolás, passzírozás, áttörés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 1 tortaforma (6 főre)
Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra bemelegítjük. Egy 23 cm átmérőjű kerek tortaformát kivajazunk vagy kiolajozunk. A kekszet a vajjal meg a tojássárgájával összedolgozzuk, és a forma aljára, oldalára tapasztjuk. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. A sütőből kivéve kihűtjük.
2. A töltelékhez az epret meg a málnát a narancshéjjal és -lével közepes lángon 5-10 percig pároljuk, majd a kristálycukrot hozzáadva, fedő nélkül 10 perc alatt a levét elpárologtatjuk.
3. A zselatint a hideg vízben simára keverjük, a tűzön kevergetve felolvasztjuk, majd a gyümölcshöz keverjük. A tojások sárgáját is beledolgozzuk.
4. A túrót a porcukorral habosra verjük, a gyümölcsöt hozzáadjuk, majd a habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk. A tésztába öntve kb. 6 órára behűtjük. A tortakarimát lehúzva róla eperrel és málnával díszítjük.