MAGAS ALMÁS PITE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, lábas, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőpapír, szita, szűrőlapát, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, hűtés, kerek sütőforma bélelése papírral, kimagozás, nyújtás, pihentetés, sütés, sütőforma bélelése, szitálás, szűrés
Adag: 1 tortaforma (6-8 főre)
Elkészítés:
1. Vajazzunk ki egy mély, 20 cm átmérőjű tortaformát. Az alját béleljük ki sütőpapírral. Vajazzuk be a papírt, szórjuk meg kevés liszttel, a felesleget rázzak ki.
2. A lisztet szitáljuk nagy tálba, adjuk hozzá a sütőport és a vajat. Morzsoljuk bele, és gyors ujjmozdulatokkal dolgozzuk morzsásra a tésztát. Keverjük bele a cukrot, adjunk hozzá 1 tojást és a tejet. Lapos késsel gyúrjuk össze. Borítsuk vékonyan lisztezett deszkára, és formáljuk cipóvá. A tészta kétharmadát sütőpapír között akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessük vele a forma alját és oldalát. Tegyük a formába. A maradék tésztát nyújtsuk akkorára, mint a forma, ez lesz majd a torta teteje. Tegyük a hűtőbe 20 percre.
3. Az almát, a citromhéjat, a fahéjat, a cukrot és a szegfűszeget a vízzel tegyük egy nagy lábosba. Fedjük le, és főzzük 10 percig, vagy amíg az alma kissé megpuhul. Vegyük le a tűzről, csepegtessük le, és hagyjuk kihűlni. Vegyük ki a fahéjat, a citromhéjat és a szegfűszeget.
4. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (gáz 4. fokozat). A tölteléket kanalazzuk a formába. Verjük fel a megmaradt tojást. A tészta szélét vékonyan kenjük meg tojással, fedjük le a tésztalappal, és körben nyomkodjuk össze. A tetejét szurkáljuk be villával, és kenjük meg a felvert tojással. A tortát süssük 50 percig. A sütőből kivéve hagyjuk 10 percig a formában, majd vegyük ki.