SIENAI PANFORTE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, hevítés, kerek sütőforma bélelése papírral, kikeverés, pihentetés, reszelés, gyalulás, szitálás
Adag: 1 tortaforma (12-16 szelet)
Elkészítés:
1. Egy 20 cm-es, kivehető aljú tortaformát alaposan kivajazunk. Az alját sütőpapírral kibéleljük. A cseresznyét, a kandírozott citrom- és narancshéjat, a gyömbért, a mandulát és a mogyorót tálba tesszük. Rászitáljuk a lisztet, a kakaót, a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a koriandert, majd összekeverjük, és félretesszük.
2. A mézet, a cukrot és a narancsvirágvizet lábosban alacsony hőmérsékleten addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Ekkor felforraljuk, és 116 °C-ra hevítjük, amit cukorhőmérővel is ellenőrizhetünk, vagy egyszerűen addig forrósítjuk, amíg hideg vízbe cseppentve kis puha golyócskává nem áll össze.
3. Gyorsan levesszük a tűzről, és beledolgozzuk a félretett lisztes keveréket. Alaposan elkeverjük, majd az előkészített formába kanalazzuk. Egyenletesen eloszlatjuk benne, és 160 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és óvatosan eltávolítjuk róla a papírt. Felszeletelve, porcukorral vékonyan meghintve tálaljuk.