DATOLYÁS-KAROBOS PÜSPÖKKENYÉR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 85 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: elektromos vízforraló, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, sütőforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, hűtés, kikeverés, kimagozás, pihentetés, sütés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
18 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
25 dkg friss, kimagozott datolya
3 dkg karobpor

vagy

3 dkg keserű kakaópor
1 ¾ dl olvasztott méz
1 teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
3 evőkanál vaj
1 ¾ dl forró víz
2 nagyobb tojás
1 teáskanál narancsvirágvíz

Elkészítés:

1. A darabokra vágott datolyát összeforgatjuk a karobporral (szentjánoskenyérporral) és a szódabikarbónával, hozzáadjuk a vajat és a forró vizet, majd 20 percig állni hagyjuk.

2. A sütőt 180 °C-ra (gázon 4-es fokozatra) előmelegítjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy 12×22 centiméteres püspökkenyérformát.

3. A tojást meg narancsvirágvizet robotgéppel fehéredésig keverjük. A gép sebességét lejjebb vesszük, és fokozatosan hozzádolgozzuk a meleg mézet meg a lisztet, végül fakanállal beleforgatjuk a datolyás keveréket.

4. A tésztát az előkészített formába öntjük, és 40-45 percig (tűpróbáig) sütjük. A süteményt a formában hagyjuk teljesen kihűlni.