BARNASÖRÖS GYÜMÖLCSKENYÉR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, habverő, hústű, kenőecset, keverőtál, konyhai robotgép, reszelő, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, forralás, kikeverés, pácolás, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma dupla bélelése, szitálás

Adag: 1 tortaforma (10 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl Guinness sör
10 dkg összevágott aszalt körte
10 dkg összevágott aszalt őszibarack
10 dkg apróra vágott datolya
5 dkg összevágott aszalt alma
17 dkg összevágott aszalt sárgabarack
25 dkg mazsola
25 dkg arany mazsola
másfél evőkanál víz
10 dkg fekete mazsola
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt szerecsendió
1 dl borpárlat
1 db leve és reszelt héja narancs
1 db leve és reszelt héja citrom
25 dkg barna cukor
5 dkg félbevágott kandírozott cseresznye
5 dkg összevágott, cukrozott narancshéj
5 dkg összevágott, cukrozott citromhéj
25 dkg vaj
1 teáskanál őrölt szegfűbors
½ teáskanál őrölt gyömbér
1 csipet őrölt kardamomi
5 db tojás
30 dkg liszt
15 dkg sárgabaracklekvár
A díszítéshez:
25 dkg kandírozott vegyes gyümölcs
5 dkg félbevágott dió

vagy

5 dkg pekándió
A sütőformához:
kevés liszt
igény szerint puha vaj

Elkészítés:

1. A vajat, a különböző gyümölcsöket, a cukrot, a citrom- és narancshéjat és levet, a sört és a borpárlatot együtt egy tálba tesszük. Közepes hőmérsékleten 10 percig forraljuk. Félretesszük, hűlni hagyjuk. A szerecsendiót, a fahéjat, a szegfűborsot, a gyömbért és a kardamomot hozzáadjuk, az egész keveréket nagy tálba töltjük. Lefedjük, 3 napra hűvös helyre tesszük érlelődni, közben naponta átkeverjük.

2. Felhasználáskor a sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát duplán kibélelünk sütőpapírral (lásd a megjegyzést). 3 réteg újságpapírt vagy csomagolópapírt a forma köré tekerünk. A sütőpapírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.

3. A kissé felvert tojásokat összekeverjük a gyümölcsökkel. A lisztet és a sütőport összevegyítjük, átszitáljuk, hozzáadjuk a gyümölcsös keverékhez, és egyneműre keverjük. A tésztát a sütőformába töltjük, a tetejét elsimítjuk. A tortát a sütőben 120-150 percen át sütjük. 60 perc sütés után a formát lefedjük sütőpapírral. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta közepe is megsült-e. A tésztát a formában hagyjuk kihűlni, majd a papírt eltávolítjuk.

4. A lekvárt egy kis lábosban a vízzel simára keverjük, felforraljuk. Szitán áttörjük, majd egy részét a torta tetejére kenjük. Megszórjuk kandírozott gyümölcsökkel és a dióval. A maradék lekvárt újra felmelegítjük, és ecsettel a dekorációra kenjük. A máz jól fedje be a gyümölcsöket és a diókat, meg a köztük lévő réseket. Ahol a lekvár már megdermedt, ott nem kell újabb réteget rákenni, mert egyenetlen lesz a máz.

A süteményt légmentesen lezárt edényben néhány napig hűvös helyen tarthatjuk, hogy az aromái jobban kibontakozhassanak. Így 4 hónapig is eltartható.
Egy kiadós téli séta után különösen finom ez a fűszeres gyümölcskenyér tea vagy forralt bor mellé.