ALMAKENYÉR Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, őzgerincforma, séfkés, sütő
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, kikeverés, sütés
Adag: 1 őzgerincforma
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg aszalt alma
2 db tojás
1 zacskó sütőpor
30 dkg liszt
35 dkg kristálycukor
5 dkg mazsola
5 dkg durvára tört dió
1 csipet só
kevés citromlé
Elkészítés:
Az almát a mazsolával együtt előző este kevés citromlével ízesített vízbe beáztatjuk. Másnap lecsöpögtetjük, kisebb darabokra vágjuk, rászórjuk a cukrot és 5 órán át pihentetjük.Akkor hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a tojásokat,a diót és jól elkeverjük.
Egy őzgerincformát kivajazunk, belisztezünk, beletöltjük a masszát és előmelegített sütőben, kis lángon tűpróbáig sütjük. Ízlés szerint vaníliás porcukorral, vagy fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Természetesen az aszalt vagy szárított alapanyagok helyettesíthetők frissekkel is, ekkor nem kell előre beáztatnunk őket.