FRANCIA GYÜMÖLCSKENYÉR Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 10 perc Munkaidő: 5 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, kikeverés, sütés
Adag: 1 főre
Elkészítés:
1. A tojást a tejjel simára keverjük.
2. A gyümölcskenyérszeletet (püspökkenyeret) belemártjuk, lecsepegtetjük, majd a vajban mindkét oldalán szép pirosra sütjük.
3. A kenyeret átlósan félbevágjuk, és a tetejére fagylaltot teszünk, juharsziruppal meglocsoljuk. Dzsemmel is tálalhatjuk.
GYÜMÖLCSKENYÉR
1. A sütőt 180 ‘C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű sütőformát duplán kibélelünk sütőpapírral (lásd a megjegyzést), a papírt kenőecset segítségével megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.
2. A tejport, a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fűszerkeveréket és a sót összekeverjük, és egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a hűtött, kis darabokra vágott vajat, kézzel morzsásra eldolgozzuk.
3. Keverőtálba öntjük a sötét juharszirupot a meleg vízzel. Hozzáadjuk a tojásokat, és jól összekeverjük.
4. A piskótamorzsát konyhai robotgépben finomra aprítjuk, nagy tálba öntjük. Belekeverjük a barna cukor kisebbik felét, a kétféle mazsolát, a kandírozott cseresznyét és gyömbért, majd a lisztes-vajas keveréket, jól összedolgozzuk. A közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a szirupos keveréket, és az egészből sima tésztát gyúrunk.
5. A tésztát a sütőformába töltjük, a tetejét kanállal elsimítjuk. A maradék barna cukrot a tetejére szórjuk, és a sütőben 90 percen át sütjük, amíg a teteje megkeményedik. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a piskóta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa).