EPRES TRIFLE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai robotgép, szűrő
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, habverés, hűtés, kikeverés, lerakás/rétegezés, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg eper
1 doboz őszibarackbefőtt
1 db lekváros piskótatekercs
5 dkg dió
 dl édes vermut
1 csomag tortazselé
2 és fél dl víz
1 csomag vaníliakrémpor
2 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl tej
2 dl habbá vert tejszín

Elkészítés:

1. A barackot lecsepegtetjük, felszeleteljük, de a levét megőrizzük. A piskótát 1 cm-es szeletekre vágjuk, és a tálat (vagy poharakat) kibéleljük vele.

2. A vermutot 2 evőkanál baracklével összekeverve a tésztára locsoljuk, a barackot belerakjuk, és jégbe hűtjük.

3. A tortabevonót a vízzel simára keverjük, alufóliával bélelt tálba öntjük, és a hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni, majd kockákra vágjuk.

4. A hidegen kikeverhető krémport a tejjel meg a vaníliás cukorral simára keverjük.

5. A zselét a barackra terítjük, a pudinggal bevonjuk, és tejszínhabbal, eperrel és dióval díszítve kínáljuk.

Angliában azokat a krémeket, amelyeket valamilyen alkoholban megáztatott keksszel, pudinggal, gyümölccsel rétegeznek trifle-nak hívják. Érdemes eltanulni, meghonosítani, mert így különlegesen zamatos desszertet varázsolhatunk.

PISKÓTATEKERCS

8 dkg liszt
ízlés szerint lekvár
2 dkg vaj
4 db tojás
8 dkg kristálycukor
1 késhegynyi sütőpor

A tojásokat feltörjük, és különválasztjuk a sárgákat és a fehérjéket.

A cukor kétharmadát hozzáadjuk a sárgákhoz, és jól kikeverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, hozzákeverjük a megmaradt cukrot.

Beletesszük a kikevert tojássárgákat, összedolgozzuk, végül óvatoson belekeverjük a lisztet.

Kivajazott tepsiben vagy sütőpapíron 1–1,5 cm vastagra elterítjük. Előmelegített, közepesen meleg sütőben megsütjük.

Lekvárral megkenjük, zsírpapírba csomagolva (még melegen) feltekerjük, kihűtjük. Ha kihűlt, ujjnyi vastagságúra szeljük.

Porcukorral meghintve kínáljuk.