ALMÁS KENYÉR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hústű, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, reszelő, sütő, sütőforma, sütőpapír, szita
Eljárások: habverés, hámozás, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral

Adag: 1 sütőforma

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db alma
13 dkg vaj
 dl tej
2 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál sütőpor
25 dkg rétesliszt
1 db simára kevert tojás
14 dkg barna cukor
1 kiskanál vaníliaesszencia

vagy

1 csomag vaníliás cukor
A díszítéshez:
2 dl baracklekvár
1 db alma

Elkészítés:

1. Egy 21 x 14 cm nagyságú püspökkenyérformát vajjal vagy olajjal kikenünk, és az alját meg az oldalát sütőpapírral kibéleljük. A vajat a cukorral habosra keverjük, a tojást apránként beledolgozzuk, s alaposan elkeverjük. A vanília eszenciával vagy a vaníliás cukorral ízesítjük.

2. Az almát megtisztítjuk, megreszeljük, és a masszához adjuk. Az átszitált lisztet evőkanállal belekeverjük, eldolgozzuk, majd az előkészített formába simítjuk. A második almát is meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és vékonyan felszeletelve a tészta tetejére fektetjük. A meleg sütőbe tolva kb. 75 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepébe szúrt tűt vagy fogvájót szárazon húzzuk ki. A sütőből kivéve a formában még 10 percig állni hagyjuk, majd rácsra vagy deszkára borítva a sütőpapírt lehúzzuk róla. A süteményt a talpára állítjuk, és a tetejét baracklekvárral megkenjük.

Zárt dobozban két napig eltartható. Nem ajánlatos fagyasztani.