ALMA PONGYOLÁBAN, CSOKOLÁDÉÖNTETTEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 50 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, magház eltávolító, serpenyő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: bundázás, darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, kimagozás, sütés bő zsiradékban

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db alma
1 dl csokoládéöntet
4 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 csipet só
2 dl tej
10 dkg liszt
2 db tojás
ízlés szerint tejszínhab
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A lisztből, a tojásból a sóval és a tejjel sűrű palacsintatésztát készítünk.

2. Az almának kiszúrjuk a magházát, meghámozzuk, és körülbelül 1-1,5 centis karikákra szeljük.

3. Belemártjuk a palacsintatésztába, és bő olajban zsemleszínűre sütjük.

4. Amikor kivesszük, meghempergetjük a vaníliás cukorral összekevert fahéjban, és 2-3 darabot tányérra téve csokoládéöntettel leöntjük. Tálaláskor díszítsük tejszínhabbal, és adhatunk hozzá egy-egy gombóc vaníliafagylaltot is.

Igen testes édes, nemesrothadásos, magas savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

CSOKOLÁDÉÖNTET

2 evőkanál kakaópor
10 dkg apróra darabolt étcsokoládé
0.3 dl víz
22.5 dkg kristálycukor

1. A cukrot és a csokoládét 3 dl vízzel, folyamatos keverés mellett lassú tűzön forraljuk, míg a cukor és a csokoládé felolvad benne. Az edényt levesszük a tűzről.

2. A kakaóport átszitáljuk, 0,3 dl vízzel csomómentesre elkeverjük, kanalanként a csokoládéöntethez adjuk, és folyamatos keverés mellett felforrósítjuk. Forráspontig hevítjük, közben erőteljes mozdulatokkal, megállás nélkül továbbkeverjük. Fedő nélkül 5 percig gyöngyöztetjük, anélkül, hogy újra felforralnánk. Finom szitán áttörjük, és kicsit hűlni hagyjuk.