Alma pongyolában Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fritőz, habüst, habverő, keverőtál, pogácsaszaggató
Eljárások: bundázás, darabolás, szeletelés, habverés, hámozás, sütés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg alma
1 dl almapálinka
A tálaláshoz:
2 dkg porcukor
A habhoz:
14 dkg porcukor
4 db tojás
A sütéshez:
igény szerint olaj
A tésztához:
1 csipet só
2 evőkanál étkezési keményítő
15 dkg finomliszt
1 evőkanál olaj
2 és fél dl sör
2 db tojás
15 dkg rétesliszt

Elkészítés:

1. Az almát meghámozzuk, 1 cm vastag korongokra vágjuk, és a magházát kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A gyümölcsöt az almapálinkával meglocsolva félretesszük.

2. A kétféle lisztet, a sót, keményítővel összekeverjük, a közepébe mélyedést nyomunk, és 2 tojást, a sört meg 1 evőkanál olajat öntünk bele. Alaposan összedolgozzuk, és pihentetjük. (Jó sűrű legyen, hogy az almát majd betakarja.) Vastag falú edény egyharmadáig vagy a fritőzbe olajat töltünk, és 170 °C-ra felmelegítjük.

3. A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük, a cukorral fényesre verjük, és evőkanállal a tésztába forgatjuk.

4. Az almaszeleteket lecsepegtetjük, és egymás után a tésztába mártjuk. Mindkét felüket az olajban szép pirosra sütjük. Alaposan lecsepegtetve forrón vagy langyosan, porcukorral meghintve tálaljuk.

Nagymamáink konyhájának egyik kedvenc fogása a bundás alma volt. Csak kevesen tudják, hogy más gyümölcsöt, így banánt, ananászt, körtét is lehet hasonlóképpen elkészíteni.