DARÁLT HÚSOS MAKARÓNI Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, reszelő, serpenyő, sütő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, rántás, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. Az olívaolaj felét felforrósítjuk, megpároljuk a hagymát, majd megpirítjuk benne a húst. Vízzel felöntjük, és hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, valamint a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk, és kb. 30 percig pároljuk.
2. A makarónit forró, sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A tésztához hozzákeverjük a maradék olajat, és a felét felfújtformába tesszük. Reszelt sajttal megszórjuk (1. kép), elosztjuk rajta a darált húst (2. kép), és a maradék tésztával lefedjük.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
3. A mártáshoz a vajban megfuttatott liszthez folyamatosan keverve hozzáöntjük a meglangyosított tejet. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a felvert tojást (3. kép), a szerecsendiót, a reszelt sajtot, sót és borsot (szükség esetén meleg tejjel hígíthatjuk).
4. A még meleg mártást a makarónira öntjük (4. kép), és a maradék sajttal meghintjük. Előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt átsütjük. Végül kivesszük a sütőből, hagyjuk kissé kihűlni, és aprított bazsalikommal megszórva tálaljuk.