TELJES KIŐRLÉSŰ SPAGETTI CSÍPŐS PARADICSOMSZÓSSZAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 45 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: chitarra, gyúródeszka, kés, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, serpenyő, szita, szűrő, tésztafőző fazék, tésztagép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gyúrás, hámozás, nyújtás, pihentetés, pirítás, szitálás, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A tészta készítéséhez szitáljuk össze a lisztet és a sót egy tiszta munkalapra, és csináljunk a közepébe egy kis fészket. Keverjünk bele annyi vizet, hogy egy laza tésztát kapjunk. Gyúrjuk, amíg sima, ruganyos tésztát (15-20 perc) kapunk. Formáljunk belőle labdát, csomagoljuk nejlonfóliába és hagyjuk 30 percet pihenni.
2. Nyújtsuk ki a tésztát egy enyhén lisztes deszkán 3 milliméter vastagságúra. Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk száradni 30 percig.
3. A szósz készítéséhez forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben közepes tűz fölött. Adjuk hozzá a fokhagymát, a chilit és a petrezselymet, és süssük, amíg a fokhagyma barna lesz (2-3 perc). Keverjük bele a paradicsomot és magas tűz fölött süssük tovább, amíg a paradicsom összeesik (körülbelül 5 perc). Sóval ízesítsük.
4. Vágjuk fel a tésztát egy chitarra segítségével spagetti formára. Ha nincs ilyenünk, használjunk egy éles kést, és vágjunk 3 milliméter széles csíkokat.
5. Főzzük a tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben 2-3 perc alatt al dente (roppanósra).
6. Szűrjük le jól és adjuk a szószhoz. Közepes tűz fölött keverjük össze, és addig melegítsük, amíg a szósz rátapad a tésztára. Tálaljuk melegen.