TELJES KIŐRLÉSŰ SPAGETTI CSÍPŐS PARADICSOMSZÓSSZAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 45 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: chitarra, gyúródeszka, kés, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, serpenyő, szita, szűrő, tésztafőző fazék, tésztagép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gyúrás, hámozás, nyújtás, pihentetés, pirítás, szitálás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A szószhoz:
75 dkg hámozott, darabolt paradicsom
1 db friss, apróra vágott piros chilipaprika
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 dl extraszűz olívaolaj
ízlés szerint só
A tésztához:
1 csipet só
35 dkg teljes kiörlésű finomliszt
igény szerint langyos víz

Elkészítés:

1. A tészta készítéséhez szitáljuk össze a lisztet és a sót egy tiszta munkalapra, és csináljunk a közepébe egy kis fészket. Keverjünk bele annyi vizet, hogy egy laza tésztát kapjunk. Gyúrjuk, amíg sima, ruganyos tésztát (15-20 perc) kapunk. Formáljunk belőle labdát, csomagoljuk nejlonfóliába és hagyjuk 30 percet pihenni.

2. Nyújtsuk ki a tésztát egy enyhén lisztes deszkán 3 milliméter vastagságúra. Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk száradni 30 percig.

3. A szósz készítéséhez forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben közepes tűz fölött. Adjuk hozzá a fokhagymát, a chilit és a petrezselymet, és süssük, amíg a fokhagyma barna lesz (2-3 perc). Keverjük bele a paradicsomot és magas tűz fölött süssük tovább, amíg a paradicsom összeesik (körülbelül 5 perc). Sóval ízesítsük.

4. Vágjuk fel a tésztát egy chitarra segítségével spagetti formára. Ha nincs ilyenünk, használjunk egy éles kést, és vágjunk 3 milliméter széles csíkokat.

5. Főzzük a tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben 2-3 perc alatt al dente (roppanósra).

6. Szűrjük le jól és adjuk a szószhoz. Közepes tűz fölött keverjük össze, és addig melegítsük, amíg a szósz rátapad a tésztára. Tálaljuk melegen.

A házi készítésű spagetti kicsit vaskos, de ízletes. Magába szívja a szószt. Vehetünk egy chitarrát (olaszul gitár, a formája után) speciális konyhai felszereléseket árusító szaküzletben, amivel otthon is elkészíthetjük a spagettit Biztos kézzel és egy éles késsel vágjuk fel a tésztát.