GRÁNÁTOSKOCKA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: burgonyanyomó, kés, lábas, séfkés, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, pirítás, szűrés, törés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg száraz kockatészta
100 dkg hasábokra vágott burgonya
25 dkg finomra vágott vöröshagyma
1 csapott teáskanál bors
1 gramm fűszerpaprika
1 dl olaj
A tészta főzéséhez:
½ dl olaj
15 dkg só

Elkészítés:

Az olajban üvegesre futtatjuk a vöröshagymát, majd kicsit hűlni hagyjuk és akkor hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a borsot. Kicsit kevergetjük, hogy a paprika színe kioldódjon, majd hozzáadjuk a burgonyát, a só harmadával sózzuk és néhány percig pirítjuk a hagymás olajon. Ezután vizet adva hozzá, gyakran keverve készre pároljuk. Bőven maradhat szaft rajta mert a tészta magába szívja a felesleges levet és ettől csak ízletesebb lesz. A kész burgonyát durvára összetörjük és a közben kifőzött tésztával összekeverjük.

Forró sütőbe vagy serpenyőbe téve ropogósra piríthatjuk. Az utóbbit úgy készítjük el, hogy egy vastagaljú serpenyőt kikenünk olajjal és a tésztát lazán lenyomkodjuk, majd nagyon kis hővel, lassan lepirítjuk.

A kockatésztát lobogóan forró sós, olajos vízben, nem túl puhára főzzük, majd leszűrjük, jól lecsepegtetjük. Ha jó minőségű a tészta, akkor hideg vízzel leöblíteni felesleges, sőt vétek.