HÚSOS-KRUMPLIPÜRÉS RAKOTTAS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, burgonyanyomó, húsdaráló, kés, keverőtál, lábas, reszelő, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, darálás, főzés, hámozás, kikeverés, lerakás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg héjában főtt burgonya
30 dkg darált marhahús
6 evőkanál vaj
5 dl tej
½ teáskanál finomra reszelt szerecsendió
1 nagyobb fej finomra vágva hagyma
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A sütőt 200 °C-ra (gázon 6-os fokozatra) előmelegítjük. A burgonyát meghámozzuk, és egy nagy tálban a vaj felével áttörjük.

2. Beleöntjük a tejet, majd az egészet simára és krémesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval fűszerezzük.

3. A maradék vajat nagy serpenyőben, közepes lángon megolvasztjuk, a hagymát üvegesre dinszteljük rajta. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk és 5 percig pirítjuk.

4. A krumplipüré felét kiolajozott tűzálló tálba simítjuk. Megszórjuk petrezselyemmel és elosztjuk rajta a darált húst. A tetejére simítjuk a maradék krumplipürét, majd 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.