GOMBÁS PULISZKAALAP Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: serpenyő, tűzhely
Eljárások: párolás, pirítás, sütés bő zsiradékban
Adag: 8 főre
Elkészítés:
Készítsük el a gombamártást és süssünk puliszkaalapot. A pirítóst kenjük meg a gombamártással és tálaljuk.
GOMBAMÁRTÁS
Ha szárított vargányát használunk, áztassuk be egy pohár vízbe 20 percre.
Itassuk le és nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet.
Durvára vágjuk fel.
A fokhagymát és a rozmaringot tegyük nagy serpenyőbe a vajjal és az olajjal, majd pároljuk közepes tűzön 4-5 percig.
Adjuk hozzá a gombát, fűszerezzük sóval, borssal.
Fedjük le és alacsonyabb fokozaton pároljuk körülbelül 15 percig, vagy amíg a gomba meg nem puhul.
SÜLT PULISZKAALAP
Készítsük el a polentát.
1. A vizet a sóval forraljuk fel egy 4 literes vastag falú lábasban (1. kép).
2. Fokozatosan adjuk hozzá a kukoricalisztet (2. kép), keverjük folyamatosan, hogy ne csomósodjon össze. A polentának mindig tökéletesen simának kell lennie.
3. A főzés alatt a polentát nagy láng felett fakanállal, körkörös mozdulatokkal kevergessük (3. kép). Egy idő után a polenta kezd majd elválni az edény falától, amelyen egy vékony réteg képződik.
A polentát a 40-45 perces főzési idő közben folyamatosan kevergetni kell. A mennyiségek és az eljárás ugyanez, ha elektromos polentafőzőt használunk. A kukoricalisztet ekkor is apránként kell a forró vízhez adni, majd be kell kapcsolni a mixert. Hagyjuk így főni 40-45 percig.
A főtt polentát borítsuk tálra vagy deszkára, és hagyjuk hűlni legalább 12 órán keresztül. Vágjuk centi vastag szeletekre. Az olajat hevítsük forróra, de ne füstöljön! A polentaszeletekből egyszerre néhány darabot süssünk 6-8 percig, vagy amíg mindkét oldalukon aranybarnák lesznek. Forrón tálaljuk.