BÉCSI TÁNYÉRHÚS Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: citromnyomó, fazék, keverőtál, konyharuha, lábas, séfkés, szűrő, tűzhely, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, julienre vágás, lehabozás, párolás, pirítás, szűrés, zsírtalanítás
Adag: 4-6 főre
vagy
Elkészítés:
1. Egy nagyobb fazékban forrásban lévő (!) vízben feltesszük főzni a csontot és a vöröshagymát. Amikor újra forrni kezd a víz, hozzáadjuk a citromlét és a sót. Mérsékeljük a tüzet, annyira, hogy a lé csak pezsegjen. Ha feladta a habját azt leszedtük (ez ebben az esetben el is maradhat, mert a habból még további zamatanyagok főnek ki).
2. Hozzáadjuk a nagyobb darabokban hagyott leveszöldségeket és az összes fűszert. Órákon keresztül, szinte csak pezsegtetve főzzük. Ha nagyon elfő a víz, lehetőleg forró vízzel pótoljuk, annyira, hogy a végén 3-3 1/2 liter lé maradjon.
3. Amikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a burgonyát. A julienre vágott zöldségeket kevés olajon kissé megpirítjuk, majd a húslevesből rászűrt lében puhára (nem túlságosan puhára) pároljuk.
4. Eközben a húst ujjnyi vastagságúra vágjuk, és széthúzott kártyalapok mintájára, előmelegített tálra rendezzük, majd a megpárolt zöldségeket a hús tetejére helyezzük, megszórjuk a snidlinggel. A levesben főtt, karikákra vágott burgonyával és a negyedekre vágott főt hagymával körítjük. Újhagymával, mustárral, tormával, paradicsommártással, sóska- vagy hagymaszósszal tálalhatjuk.