STEAK- ÉS VESEPUDING Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: alufólia, fazék, felfújtforma, gyúródeszka, húsdaráló, kés, konyharuha, nyújtófa, sütőpapír, szita, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, gőzölés, gyúrás, hámozás, nyújtás, sütőforma bélelése, szitálás, töltés, vízfürdő
Adag: 6 főre
vagy
Elkészítés:
1. Kizsírozunk egy 1,5 literes, kerek felfújtasformát. 2 evőkanál lisztet egy nagy tálba szórunk, sóval, borssal ízesítjük. Beleforgatjuk a steak- és a vesedarabokat, majd hozzáadjuk a gombát, a hagymát, a petrezselymet meg a Worcestershire szószt is. Megkeverjük, sózzuk, borsozzuk, félretesszük.
2. A tésztához a lisztet a sütőporral és kevés sóval tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a darált marhafaggyút. Egy késsel összekeverjük, majd a víz fokozatos hozzáadásával rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
3. A tészta kétharmadát a felfújtasforma átmérőjével kb. megegyező nagyságúra kinyújtjuk. Óvatosan a formába terítjük, úgy, hogy a peremén túllógjon, és teljesen ráncmentes legyen. A maradék tésztából kb. 1,5 cm vastag fedelet gyúrunk, félretesszük. A kibélelt formát megtöltjük a húsos keverékkel, és teljesen feltöltjük a húslével. A kilógó tésztát behajtjuk, benedvesítjük. Befedjük a másik tésztadarabbal, jól lenyomkodjuk.
4. Egy nagy fazékban vizet forralunk. A formát lefedjük sütőpapírral, majd alufóliával, ráhelyezünk egy konyharuhát, és konyhai cérnával megkötjük a perem alatt. A konyharuha végeiből a forma felett fogantyút kötünk. A pudingot a gyöngyöző víz felett 4 órán át gőzöljük. Szükség esetén újratöltjük a vizet.
5. A konyharuhát, az alufóliát és a sütőpapírt eltávolítjuk, a formát kívülről megtisztítjuk. Ezután tiszta szalvétát terítünk a forma köré és a pudingot így tálaljuk. Tálra kiborítva is kínálhatjuk.