STEAK- ÉS VESEPUDING Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: alufólia, fazék, felfújtforma, gyúródeszka, húsdaráló, kés, konyharuha, nyújtófa, sütőpapír, szita, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, gőzölés, gyúrás, hámozás, nyújtás, sütőforma bélelése, szitálás, töltés, vízfürdő

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg kockára vágott marhahátszín
20 dkg darabolt borjúvese

vagy

20 dkg darabolt marhavese
1 evőkanál Worcestershire szósz
1 dl marhaalaplé
2 fej finomra vágott vöröshagyma
5 dkg darabolt csiperkegomba
2 evőkanál liszt
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
A tésztához:
35 dkg liszt
¾ csomag sütőpor
17 és fél dkg marhafaggyú
kevés só

Elkészítés:

1. Kizsírozunk egy 1,5 literes, kerek felfújtasformát. 2 evőkanál lisztet egy nagy tálba szórunk, sóval, borssal ízesítjük. Beleforgatjuk a steak- és a vesedarabokat, majd hozzáadjuk a gombát, a hagymát, a petrezselymet meg a Worcestershire szószt is. Megkeverjük, sózzuk, borsozzuk, félretesszük.

2. A tésztához a lisztet a sütőporral és kevés sóval tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a darált marhafaggyút. Egy késsel összekeverjük, majd a víz fokozatos hozzáadásával rugalmas tésztát gyúrunk belőle.

3. A tészta kétharmadát a felfújtasforma átmérőjével kb. megegyező nagyságúra kinyújtjuk. Óvatosan a formába terítjük, úgy, hogy a peremén túllógjon, és teljesen ráncmentes legyen. A maradék tésztából kb. 1,5 cm vastag fedelet gyúrunk, félretesszük. A kibélelt formát megtöltjük a húsos keverékkel, és teljesen feltöltjük a húslével. A kilógó tésztát behajtjuk, benedvesítjük. Befedjük a másik tésztadarabbal, jól lenyomkodjuk.

4. Egy nagy fazékban vizet forralunk. A formát lefedjük sütőpapírral, majd alufóliával, ráhelyezünk egy konyharuhát, és konyhai cérnával megkötjük a perem alatt. A konyharuha végeiből a forma felett fogantyút kötünk. A pudingot a gyöngyöző víz felett 4 órán át gőzöljük. Szükség esetén újratöltjük a vizet.

5. A konyharuhát, az alufóliát és a sütőpapírt eltávolítjuk, a formát kívülről megtisztítjuk. Ezután tiszta szalvétát terítünk a forma köré és a pudingot így tálaljuk. Tálra kiborítva is kínálhatjuk.

Ez a híres angol étel Sussexből származik, és nem más, mint tésztában sütött, steak- és vesedarabokból álló gazdag ragu, amely gombával – akár laskával is – tovább gazdagítható.