BÁRÁNYCSÜLÖK SÜLT HAGYMÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: alufólia, fazék, kés, sütő, tűzálló edény, zöldséghámozó
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, sütés, tűzdelés, zsírtalanítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 fej hámozott lilahagyma
35 dkg báránylábszár
4 evőkanál víz
35 dkg hasábokra vágott sárgarépa
1 evőkanál finomra vágott rozmaring
2 evőkanál olívaolaj
6 gerezd fokhagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A bárányhúsról minden zsiradékot eltávolítunk. A lábszárdarabokat egy kis éles késsel 6 helyen bevágjuk. A fokhagymagerezdeket hosszában 4 szeletre vágjuk. Minden húsdarabot megtűzdelünk 6 fokhagymaszelettel.

2. Sütőedénybe lerakjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, meghintjük rozmaringgal és borssal.

180 °C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.

3. A hagymafejeket egyenként alufóliába csomagoljuk. A húst megsózzuk, és ugyanarra a rácsra betesszük a hagymát. Még 1 órán át sütjük, vagy amíg a hús megpuhul.

4. Közben forrásban lévő vízbe 1 percre beletesszük a répát, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.

5. Ha megpuhult a hús, kivesszük a sütőből, és előmelegített tálalótálba helyezzük. A visszamaradt pecsenyeléről lekanalazzuk a kisült zsírt, a lét felforraljuk, a répát beletesszük, és 2 percig pároljuk. Hozzáöntjük a 4 evőkanál vizet, ismét felforraljuk, majd folytonosan kevergetve, tovább főzzük – az edény aljára lesült darabokat fakanállal fellazítjuk.

6. A sárgarépát a pecsenyelével együtt a tálalótálba tesszük. A hagymát a sütőből kivéve kicsomagoljuk, a fejek tetejéről levágunk egy 1 cm vastag szeletet, és kidobjuk. A báránysülttel együtt azonnal tálaljuk.

A báránylábszáron élvezhető húsmennyiség nincs. Báránycsülökből készíthetjük el ezt a fogást, minden főre minimum 1-1 csülköt számítva.